KÜLFÖLD

Német sajtó: elvághatják magukat a külvilágtól, akik nem oltatják be magukat

A német Die Welten megjelent cikk szerint nem lehet kizárni, hogy jövő nyáron csak az mehet rendezvényekre, koncertekre, akinek van igazolása arról, hogy beoltatta magát koronavírus elleni vakcinával. Akár a külföldi nyaralásokat is ehhez köthetik.
  • Szerző: RIPOST

Németországban sok más európai országhoz hasonlóan tilos a gyülekezés és a tüntetés. Ennek ellenére szerdán több ezren vonultak egy spontán akció során utcára Berlinben, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott szigorú intézkedések ellen tüntessenek. A demonstráció nem volt békés, ráadásul alig néhányan viseltek maszkot. A rendőrök vízágyúval oszlatták a tömeget. A tüntetés végeztével összesen 80 sérült rendőrt kellett az orvosoknak ellátniuk, 150 tüntetőt pedig őrizetbe vettek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vízágyukkal oszlatták a tömeget Berlinben.
Fotó: Getty Images

A német egészségügyi miniszter elítélte az utcai megmozdulást, majd a közhangulat megnyugtatása érdekében szavát adta, hogy a koronavírus-vakcina beadatását nem teszik kötelezővé. Ez jó eséllyel így is lesz majd, a Welt című konzervatív lapban megjelent hírek azonban aggasztóak. Egy pénteken megjelent cikkben egy képzeletbeli jövőlátogatásra invitálják az olvasókat.

Oltási bizonyítvány nélkül megáll az élet?
Fotó: shutterstock

Az időpont 2021 nyara, a helyszín egy német nagyváros bulinegyede. Az írás szerint elképzelhető, hogy egy menő klub előtt a biztonsági őr nem csak az életkort igazoló személyi igazolványt kéri el az emberektől, hanem az oltási bizonyítványát is. Amennyiben valaki beoltatta magát a koronavírus elleni vakcinával azt beengedik, aki nem, az kint marad.

Kár utazáshoz, rendezvényekhez és focimeccsekre is kelhet a beoltásról szóló igazolás.
Fotó: shutterstock

A lap munkatársai szerint teljesen egyértelmű, hogy kötelezővé nem lehet tenni az oltást, de ösztönözni lehet az embereket. A meglátásuk az, hogy akik nemet mondanak az oltásra azok nem mehetnek tömegrendezvényekre, koncertekre, focimeccsekre, bulikba, sőt oltási bizonyítvány nélkül a külföldi utazás is kérdéses lehet. Sok ország dönthet ugyanis úgy, hogy – a járvány újbóli kitörését megelőzendő – csak azokat a turistákat engedi be, akik beadatták a vakcinát.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?