KÜLFÖLD

Német orvos szervezte be az Iszlám Állam öngyilkos merénylőjét!

Letartóztattak szerdán Berlinben egy német orvost, aki a hatóságok gyanúja szerint rávett egy szellemileg korlátozott, lelkileg labilis német fiatalembert, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevû terrorszervezethez.

Különleges rendőri egységek bevetésével tartóztatták le berlini lakásában azt a német orvost, aki a gyanú szerint az Iszlám Állam egyik toborzója volt. A hatóságok egyebek között lefoglaltak egy lőfegyverhez használatos távcsövet, irományokat, mobiltelefonokat és elektronikus adathordozókat - áll az eljárást irányító karlsruhei ügyészség közleményében, amely szerint további három helyszínen is házkutatást tartottak.

A berlini orvost súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják!

Az eddig feltárt adatok szerint befolyása alá vont egy 24 éves helyi férfit, dzsihadista videókkal radikalizálta, katonai eszközöket szerzett neki és anyagilag támogatta, majd 2014 októberében vásárolt neki egy egy útra szóló repülőjegyet, amivel a férfi elindult a szíriai-iraki határvidékre, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez.

A dzsihadisták szolgálatába csábított fiatalember 2015. május 18-án öngyilkos merényletet hajtott végre, legkevesebb

12 iraki katonát rántva magával a halálba.

A hatóságok még vizsgálják, vajon a gyanúsított tudatosan a fiatalember lelki labilitását kihasználva törekedett-e a beszervezésére.

És ezeket olvastad már?