KÜLFÖLD

Nem vihetünk be laptopot az Egyesült Államokba

A héten dönt az amerikai belügyminisztérium arról, hogy már az Európából érkező repülőkről is számûzik a laptopokat, tableteket és más elektronikai készülékeket.
  • Szerző: KF

John Kelly miniszter szerint nagyon valószínű, hogy ilyen döntés fog megszületni a terrorfenyegetettség miatt.

„Ez valós fenyegetés, a repülésbiztonságot kezdhetik ki. A terroristák ugyanis szenvedélyesen szeretik a repülőn elkövetett merényleteket, főleg, ha a gépek amerikaiak, vagy teli vannak amerikaiakkal. A laptopok pedig a céljaikat szolgálhatják.”

Márciusban az amerikai belügyminisztérium már 10 – elsősorban közel-keleti – város repteréről érkező gépek utasteréből tiltotta ki az okostelefonnál nagyobb számítástechnikai eszközöket. Ez naponta legalább 50 járatot érintett.

Az európai tiltás azonban hatalmas érvágás lenne, mindkét fél számára. Az Európai Unióból ugyanis évente 65 millió ember repül az Egyesült Államok területére, és nagy többségük visz magával valamilyen olyan eszközt, amelyre hamarosan tiltás lehet érvényes. Azt pedig kevesen fogják választani, hogy inkább a poggyászukba teszik a törékeny, drága tárgyakat – inkább máshova utaznak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?