Létrehozva: 2021.06.03.

Nem vicc: Új nevet kapnak a koronavírus-mutációk, mert eddig a rasszizmust hirdették

Az emberek többsége valószínűleg nem kezd el azonnal gyűlölködni az indiai, brit, brazil és dél-afrikai mutáns szóösszetételek hallatán, az Egészségügyi Világszervezet azonban ezt egészen másként látja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus-járvánnyal foglalkozó bizottsága arról adott tájékoztatást, hogy a jövőben teljes mértékben mellőzik a koronavírus-mutációk származási országát a kórokozó különböző változatainak megnevezésében, és ezentúl kizárólag a görög ábécé betűit használni majd erre a célra, mivel az eddigi gyakorlat kimerítette a rasszizmus fogalmát.

Az ENSZ égisze alatt működő szervezet nem titkolt célja, hogy az új névadási technikát olyan széles körben elterjesszék, hogy a főáramú médiumok inkább „alfa mutánsról” írjanak a „brit variáns” helyett - írja a Yahoo.

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-bizottságának elnöke azt mondta, hogy az új névadási módszertan segíteni fog a „könnyebb köznyelvi megnevezhetőségben”, de a görög ábécé betűivel történő jelölések nem lépnek majd a koronavírus-mutációk tudományos megjelölésének helyébe, amely a legtöbb esetben karakterek és számok bonyolult egymásutánjából áll (pl.: B.1.617.2 variáns)

A WHO javaslata szerint a „brit variáns” néven ismertté vált Covid-19 mutáció az „Alpha”, míg a Dél-Afrikában elterjedt törzs a „Beta” nevet kapja. A két brazil mutáns (P.1 és P.2) „Gamma”, illetve „Zeta” lesz, míg az úgynevezett indiai változat két altípusa (B.1.617.1 és a B.1.617.2) a „Kappa” és „Delta” nevet viselik majd.

„Egyetlen országot sem szabad megbélyegezni azért, mert a területén fedeztünk fel egy új koronavírus-változatot” – mondta Van Kerkhove, aki azt is megjegyezte, hogy a nem tudományos publikációkban használt megnevezési formulákat „nehéz követni”.

Az Ilyen és ehhez hasonló grafikák főbenjáró bűnnek számítanak a WHO szerint.
(Fotó: Shutterstock)

A névváltoztatásról szóló döntés nem sokkal azután született, hogy az indiai kormány azzal kereste meg a közösségi oldalakat, hogy töröljenek minden olyan bejegyzést, ami indiai mutánsként vagy variánsként hivatkozik az ország területén megjelent új Sars-Cov-2 variánsra. Az indiai informatikai miniszter azzal érvelt a kérés mellett, hogy az Egészségügyi Világszervezet a módosult vírust B.1.617 néven jegyezte azt be, vagyis az indiai jelzőt csak a média aggatta a vírusra.

A nagy közösségi oldalakon egyébként többen is felhívták arra a figyelmet, hogy a görög ABC mindösszesen 24 betűből áll, tehát egy idő után elfogyhatnak a szabad karakterek és olyan nehezen megjegyezhető neveket kell majd adni a vírusmutációknak, mint a „dzéta-éta-théta”.

Megint más azt tette szóvá, hogy az emberekre veszélyes koronavírus törzsek alcsoportjait jelenleg görög betűkkel különböztetik meg egymástól a tudósok, tehát a Sars-Cov-2 változatainak új jelölése vélhetően zavart fog kelteni szakmai körökben.

A végtelenségig mutálódik a SARS-COV-2?

Vaughn Cooper mikrobiológus professzor Scientific Americanben megjelent cikke szerint a mutánsok jönnek-mennek, de a járványt okozó koronavírus változékonyságának megvannak a korlátai. A Cooper és kutatótársai által vizsgált kísérleti evolúciós folyamatban tanulmányozzák a járványt okozó koronavírusokat. A hét családban – amelyeket egyébként madarakról neveztek el vörösbegynek vagy pelikánnak – ugyanazok, a változás genetikai helyéről elnevezett mutációk vannak jelen. A 18, 69–70, 417, 452, 501, 681 mutációk például jelen vannak az összes veszélyes, úgynevezett pandémiás válfajnál. Különösen veszélyes az E484K, amellyel a dél-afrikai mutáns kikerüli a többiek ellen hatásos antitesteket. Ugyanúgy, mint a tetriszben, a korlátozott számú alkatrészek irtó sok módon illeszthetők össze, de lényegesen kevesebb olyan kombináció van, ami működik is. Ez evolúciós konvergenciához vezet, ami annyit jelent, hogy kevés nyerő út van, ezért egymástól függetlenül is újra ugyanazok mutációk jelennek meg.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Bármit megtennénk, hogy visszakapjuk” – Bölcsiben hunyt el az 5 hónapos baba, észre sem vették

KÜLFÖLD

Egy korty kávét ivott a nő a reptéren, pillanatokkal később haldoklott

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány