KÜLFÖLD

Nem találta otthon exbarátnőjét, ezért a lány apját szúrta le egy húsvágó késsel

Egy igazán érzelemdús tárgyalás zajlott a héten a stuttgarti bíróságon. Egy 20 éves afgán migráns ül a vádlottak padján, aki a volt barátnőjével akart végezni, mert a német lány szakítani mert vele. Mivel az exbarátnő nem volt otthon, ezért a bevándorló az apát szúrta le.
  • Szerző: WM

 2015-ben érkezett Németországba az akkor még csak 17 éves Amir W. Az afgán bevándorló német iskolába kezdett járni, német nyelvtanfolyamokat látogatott, és egy német vendégszerető családnál lakott. Ez azonban még így sem volt ahhoz elég, hogy Amir W. eldobja a saját kultúrájából magával hozott különös értékrendet. Nincs is jobb példa erre annál az esetnél, ami miatt az afgán fiatalnak három évvel Európába érkezése után a bíróság elé kell állnia.

A tudat, hogy vele egy német lány szakítani mer, az megbocsájthatatlan, halálos bűn.

Egy nő az iszlám kultúrában ugyanis csak egy értéktárgy, önálló döntéshozatal nélkül. Így, az ebből a kultúrából érkezettek sosem fogják megérteni, ha egy nyugati társadalomban felnövő lány önálló gondolatokkal bír. Amir W.-t ez az értetlenségből gyökeredző düh vezethetett odáig, hogy tavaly júliusban egy 17 centiméteres, nagyon éles húsvágókéssel induljon el az afgán bevándorló a 19 éves lányhoz. A fiatal német nő csak annak köszönheti életét, hogy a látogatáskor nem volt éppen otthon. Amir W. azonban úgy érezte, hogy valahogy akkor is bosszút kell állnia, ezért az exbarátnője otthon lévő apját szúrta le. Az 53 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett, de az orvosok szerencsére meg tudták menteni az áldozat életét. Az ügyészség szerint emberölés kísérlete miatt kell elítélni a bevándorlót.

„Viselkedjen férfiként!”

A kedden kezdetét vett tárgyalás sorozat több meglepő fordulatot is tartogatott. Az áldozat és az elkövető most először látták ismét egymást a tavalyi támadás óta. Az édesapa abban bízott, hogy az afgán fiú színt vall, és elmeséli, hogy mi miért történt. Az első órában már világossá vált azonban, hogy a gyanúsított kertel és magyarázkodik.

A bírónő többször felszólította, hogy ne esküdözzön a Koránra, ez itt nem ér semmit. A bírónő amiatt is többször felszólította a migránst, hogy nézzen a szemébe, ha hozzá beszél, viselje tette következményeit, és viselkedjen férfiként.

Embercsempészek hozták Európába

Amir W.-nek édesapja tanácsolta, hogy 16 évesen szökjön Európába. A rendelkezésre álló információk szerint az afgán fiatal összesen kilenc hónapot volt úton, és összesen 3000 amerikai dollárért csempészték Németországba. A 850 ezer forintnak megfelelő összegért cserébe végül 2015 decemberében érte el végcélját, ahol menedékkérelmet nyújtott be. A hatóságok ezt elutasították, ám mivel fellebbezett a döntés ellen, így maradhatott. Az ügy több mint három év után sem zárult le, és ami a legdöbbenetesebb, hogy ennek ellenére havi 100 ezer forintot kap zsebpénzként a német államtól.

A 20 éves migránsnak rövid ideig volt állása az egyik McDonald’s gyorsétteremben, de kirúgták, mert összeveszett a főnökével. Ezt követően egy ideig a Stuttgarthoz közeli SOS gyermekfaluban lakott, de onnan is mennie kellett, mert drogügyletekbe keveredett. Aztán jött egy német család, aki befogadta őt, de itt sem volt maradása, mert szerinte vidéken túl nehézkes az élet. 2017 novemberében pedig beleszeretett az iskolában abba a lányba, akit néhány hónappal később meg akart ölni. Amir W. vallomásában arról beszélt, hogy már a kapcsolatuk elején problémák voltak, mert a bevándorlót zavarta, hogy barátnője más fiúkkal is tartja a kapcsolatot.

Elegem lett, hogy szívecskéket küldenek neki chatelés közben. Mondtam neki, hogy ha velem akar maradni, akkor mindenki mással meg kel szaktani a kapcsolatot. Én egy tiszta, őszinte nőt akarok…

- vallotta a bíróságok Amir W. A német lány a sorozatos vitákat követően jobbnak látta, ha szétmennek. Az afgán fiú ezt meglehetősen rosszul vette, egykori szerelmét például már patkány néven mentette el telefonja névjegyzékében. A migráns vallomásában arra is kitért, hogy ő senkit nem akart megölni, csak a szerelmét akarta megfélemlíteni. Az 53 éves áldozat azonban máshogy emlékszik. A feleségével már éppen lefekvéshez készülődött, amikor a lánya szobájából különös zajokat hallott. Amikor bement, a szobában leeresztette a redőnyt, majd kifelé menet egy árnyékra lett figyelmes. A 20 éves afgán volt az, aki kérdezés nélkül hasba szúrta az apát.

Csak arra tudtam gondolni, hogy ekkora kés nincs is, mint amit belém szúrtak, és hogy milyen szerencse, hogy nincs itthon a gyermekem, különben megölték volna

– emlékezett vissza a leszúrt áldozat. A bírónő az első tárgyalási nap végén hozzátette, hogy sok mindent elmond a tettesről a gyilkossági kísérlet utáni cselekedetei. Elsőként is a vére ruháit levette, és megpróbálta elrejteni. Ezt követően megborotválkozott, hogy ne ismerjék fel a rendőrök, majd amikor ezzel végzett, akkor szexvideókat nézett a telefonján. A tárgyalás hamarosan folytatódik, ítéletet pedig előreláthatóan márciusban hoz majd a stuttgarti bíróság.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?