KÜLFÖLD

Nem biztos, hogy az antitestek megvédenek az újrafertőződéstől

A WHO nem biztos benne, hogy az antitestek miatt immunitás alakulna ki a koronavírussal szemben.
  • Szerző: Ripost

Azt már Müller Cecília is elmondta, hogy mivel mindenki másképp reagál és más mennyiségben termel antitesteket, nem lehet kijelenteni, hogy ezek megvédenek a koronavírustól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is meglehetősen bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy a koronavírusból történő meggyógyulás után a vérben megjelenő antitestek valóban védelmet jelent-e egy újabb fertőzéssel szemben. Nincs bizonyíték arra, hogy a legyőzött COVID-19 betegség után kialakul az immunitás.

Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti vezetőelemzője kitért arra is, hogy ha az antitestek esetleg még hatékonyak is, akkor is egyelőre kevés jele van annak, hogy sokak szervezetében megjelentek volna, és ez az úgynevezett nyájimmunitás kialakulásához vezethetne a társadalmakban.

Maria van Kerkhove epidemiológus arra hívta fel a figyelmet, hogy veszélyes biztonságérzetbe ringathatnak minket a gyorstesztek, amelyek az antitestek jelenlétét mérik.

„Pillanatnyilag nincs bizonyítékunk arra, hogy egy szerológiai teszt használata során kiderülhet, hogy az illetőnek kialakult-e már az immunitása vagy védve van-e egy újrafertőződéstől”. Mint mondta, ezek a gyorstesztek az antitestek jelenlétét mutatják ki, de attól, hogy valakinek antitestek termelődtek a szervezetében, még nem jelenti azt, hogy biztosan immunis lenne a koronavírusra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?