KÜLFÖLD

Nem bírja az olasz parti őrség

Kétségbeesett segélykérő üzenetet tett közzé az olasz parti őrség: egyedül már nem bírják a Líbiából érkező migránshajók rohamait.
  • Szerző: KF

Csak ebben az évben már vagy 60 ezer migránst mentettek ki a Földközi-tengerből, de az igazán nehéz hónapok még csak most jönnek – a becslések szerint ugyanis ezen a nyáron minden eddiginél több migráns indul meg Európába.

 

Vincenzo Melone admirális, az őrség vezetője szerint nemcsak több hajóra, de jobb felszerelésre is szükségük lenne. Az embercsempészek ugyanis egyre ócskább csónakokon indítják útnak a migránsokat, amelyekkel reményük sincs a biztonságos partot érésre.

A legfontosabb azonban az lenne, hogy Líbiában rendezzék a helyzetet – a háború sújtotta országban több millió migráns áll hosszú, tömött sorokban, az átkelésre várva. Ráadásul Líbia nem vállal semmilyen felelősséget a migránsokért, így azok, amint vízre bocsátják a hajójukat, már csak az európaiak segítségére számíthatnak.

Olaszországot lassan összeroppantja a nyomás, a válsághoz mindenki máshogy viszonyul. Több NGO-t is megvádoltak, hogy taxiként fuvarozzák Európába a migránsokat, az ügyben még tart a nyomozás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?