KÜLFÖLD

Negyedik hullám: már teljes családok, csecsemők is kórházba kerülnek

A bukaresti covid-osztályok folyamatosan tele vannak, a betegek többsége oltatlan.
  • Szerző: Ripost

Tombol a negyedik hullám Romániában, nagyon sok a súlyos beteg.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az oltási kormányzati portálon keresztül üzennek az orvosok: Ne játszatok az életetekkel!

Egész családok, kisbabák is kerültek kórházba az utóbbi időben súlyos tünetekkel, sajnos sokan csak a betegség előre haladott állapotában fordultak orvoshoz – írja a Ro Vaccinare.

Megtudtuk: nagyon sokszor kiderül a kórházba került családokról, hogy a szülők nem voltak beoltva, így megfertőzték az egész családot, az egy hónapos csecsemőtől a 16-17 éves tinikig.

negyedik hullám

A kép illusztráció MTI/Vasvári Tamás
Fotó: mti

„Az utóbbi napokban nagyon sok családot kellett beutalni a kórházba. A szülők nem voltak beoltva, még azok sem, akik kockázati csoportba tartoznak. Ők az egész családot megfertőzik és így gyakori, hogy teljes család ide kerül. Vannak a fertőzöttek között újszülöttek és 3-4 hónaposak is. Ugyanakkor nagyon sokan későn jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott álllapotban van, a 8-9. napon. Ilyenkor sokan lélegeztető gépre vagy intenzív osztályra kerülnek. Ha legalább a betegség első napjaiban orvoshoz fordulnának, akkor jobban tudnánk segíteni rajtuk” – üzente Dr. Simin Aysel Florescu, a Bukaresti Victor Babeș Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikai Kórházának vezetője.

A szakember szerint a negyedik hullám olyan, mintha egy abszurd filmben lennénk.

A doktor, aki 20 éves tapasztalattal rendelkezik a fertőző és járványügyi betegségek kezelésében, arra kér mindenkit, hogy ne játsszon a családtagjai életével, forduljanak időben orvoshoz. „Ha későn jössz, akkor már semmit sem tehetünk érted” - írja .

Aggodalomra ad okot az, hogy sokan az interneten keresnek gyógymódot, oltásellenes oldalakon tájékozódnak és gyógynövényekkel próbálnak túljutni a koronavíruson.

Magyarországon a beoltottak száma 5 830 217, közülük 5 535 463 fő már a második oltását is megkapta, 461 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 345 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 814 409 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 beteg, így az elhunytak száma 30 080 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 778 531 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 5 798 főre emelkedett. 215 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen. A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, és a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, ezért kérjük, hogy aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.

A vírus ellen az oltás a megoldás. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. Az oltás tehát minden más védekezési módszernél hatékonyabb. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, annak sem késő. A regisztrációs honlap és az internetes időpontfoglaló is folyamatosan nyitva van. További részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/beoltatlanoknak-meg-mindig-nem-keso-oltasra-regisztralni-0

A beoltatlanoknak még mindig nem késő oltásra regisztrálni

koronavirus.gov.hu

A koronavírus és annak variánsai továbbra is jelen vannak Európában, a gyorsan terjedő delta vírusmutáns miatt több országban újra emelkedik a fertőzöttek száma. A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Ugyancsak az oltás felvételére kérjük a még beoltatlan egyetemi hallgatókat és oktatókat. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/schanda-oltasra-buzditjuk-az-egyetemi-hallgatokat

A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten vagy az a háziorvostól is kérhető. Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszag-az-elso-ahol-mar-harmadik-oltasra-lehet-idopontot-foglalni

Több, mint 1,4 millióan töltötték ki a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációt. A kitöltők szerint Magyarországot meg kell erősíteni, hogy egy veszélyesebb korszakban is meg tudjon felelni az új kihívásoknak és úgy ítélték meg, hogy szükség van magyar vakcinagyárra. Egyetértés mutatkozik továbbá a családi adó visszatérítés, a minimálbér 200 ezer forintra emelése és a hitelmoratórium ügyében. A további kérdésekre vonatkozó eredményeket a napokban témakörönként ismerteti a kormány.

Az internetes időpontfoglalással és az iskolai oltásokkal együtt már 225 ezer 12-17 év közötti diák vette fel eddig az oltást, így tovább növekedett az oktatás biztonsága. A 18-19 éves korosztály 60%-a már beoltatta magát, ebben a korosztályban 121 ezer fiatal élt már az oltás lehetőségével. Múlt héten több mint kétezer helyszínen szerveztek iskolai oltást és ott és közel 47 ezer diák jelent meg, a második oltást szeptember második felében kapják meg a diákok. Emellett továbbra is folyamatosan nyitva az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége minden 12 év felettinek.

A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasoljuk a diákoknak és a pedagógusoknak is, hiszen az oltás adja a legerősebb védelmet a vírus ellen.

A 12 év feletti gyerekeket, fiatalokat továbbra is könnyedén lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu holnapon, majd a regisztráció érvényesítését követően időpontot is lehet foglalni a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Ugyanez még azon pedagógusra és iskolai dolgozóra is igaz, aki esetleg még nem vette fel az oltást. A már korábban beoltott pedagógusok és iskolai dolgozók akár már a harmadik oltásra is tudnak időpontot foglalni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?