KÜLFÖLD

Négy holttestet találtak a hegyen, rejtély övezi, kik lehetnek

Serpák bukkantak rá a holttestekre, amikor egy másik halott hegymászóért mentek a hegycsúcsra.
  • Szerző: Ripost

Nepáli serpák négy holttestet találtak a Mount Everest egyik táborában, ezzel tízre emelkedett az elmúlt hónapban a világ legmagasabb hegyén elhunytak száma - közölték a hatóságok szerdán.

A négy hegymászó testét a 8000 méter magasan lévő 4-es tábor két sátrában találták meg kedd éjszaka - mondta el Mingma serpa, annak a Seven Summut Trek nevű csapatnak a tagja, melyhez az elhunytak is tartoztak.

Egyelőre nem tudni, hogyan haltak meg, és nem is azonosították őket. Ang Cering, a Nepáli Hegymászó Szövetség elnöke szerint kedden szeles időjárás uralkodott a hegyen.

A testeket azok a serpák fedezték fel, akik azért indultak a hegyre, hogy lehozzák Vladimir Strba 48 éves hegymászó holttestét. A szlovák alpinista a 8848 méteres csúcsról való leereszkedés közben betegedett meg vasárnap.

A fagyási sérülésektől szenvedő és nagyon legyengült férfi nepáli hegyi vezetők segítségével még lejutott a 4-es táborba, de életét már nem tudták megmenteni. Strba testét levitték a 6400 méteren lévő 2-es táborba, a tervek szerint még szerdán tovább viszik az alaptáborba - mondta Mingma.

A hónap végén befejeződő idei mászószezonban eddig tízen vesztették életüket a Mount Everesten: a négy, egyelőre ismeretlen személyen kívül egy szlovák, egy amerikai, egy ausztrál, egy svájci, egy indiai és egy 85 éves nepáli hegymászó.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?