KÜLFÖLD

Négy embert alkalmazó kisvállalkozás szervezi az oltást Belgiumban, össze is omlott a rendszer

Nagy a baj Belgiumban: egy mindössze 4 fős kisvállalkozásra bízták az oltási rend megszervezését, vakcinájuk pedig alig van. Össze is omlott a rendszer, de az egészségügy is közel áll hozzá.
  • Szerző: Ripost

23%-kal emelkedik naponta a kórházba szállított koronavírusos betegek száma Belgiumban, a világ talán legrosszabbul védekező országában. A teljesen követhetetlen enyhítések és szigorítások, a kiszámíthatatlan járványkezelés miatt ismét az összeomlás közelébe kerülhet a belga egészségügy. Összeomlott az oltási terv is – halottaknak küldenek ki értesítést oltásra, benne hagyják az ampullákban a maradék oltóanyagot, a lakosság alig 4%-át oltották be eddig -, november végére ígérik csak a lakosság megfelelő átoltását. Ez pedig drámai következményekkel járhat. Az Európai Unió eleve késve és kevesebb vakcinát szállít minden tagállamnak a rossz uniós szerződések miatt, de Belgiumban még a meglevő oltóanyagot is rosszul osztották el - írja az Origo.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
2021. március 3-án válságértekezletet kellett összehívni az oltások megszervezése miatt kialakult súlyos helyzetben.

Összeomlott az oltási terv Belgiumban.

Koronavírus elleni oltás Illusztráció Fotó: MTI

A belga lapok szerint az egyik hiba az volt, hogy régiók szintjén határozták meg az oltási tervet, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Vallóniában a 65 év felettiekkel, Flandriában a 85 év felettiekkel és Brüsszelben a 75 év felettiekkel kezdték el az oltást.
A másik pedig, hogy egy 4 főt alkalmazó flamand START UP vállakozást
bíztak meg az oltási terv informatikai levezénylésével.
A Paronella nevű vállalkozás egy Brüsszel melletti kistelepülésen működik, és egy „Doclr„ nevű naptáralkalmazással (nagyjából mintha egy Outlook naptárról lenne szó) igyekszik megszervezni a kicsivel több, mint 9 millió nagykorú belga beoltását.
A brüsszeli városi televízió annyit tudott kideríteni a cég gyanús kiválasztásával összefüggésben, hogy a Paronella kisvállalkozással a belga kormányzatnak nagy volumenű informatikai szolgáltatásokat nyújtó Smals vállalat szerződött le.

Összeomlott az oltási terv Belgiumban

Koronavírus elleni vakcina Illusztráció MTI/Mohai Balázs
Fotó: mti

A brüsszeli régió egészségügyi minisztere, Alain Maron szerint a „Doclr” program felel nagymértékben azért, hogy ekkora a lemaradás. Hiszen érdemben magát az oltási tervet bízták egy kisvállalkozásra.
Mindezeken felül pedig megfelelő mennyiségű oltópont sincs az országban.
A La Libre Belgique napilap értesülései szerint Brüsszel 4 észak-nyugati kerületében „elfelejtettek„ oltóközpontot nyitni, a kerületek lakosainak máshová kell utazniuk. Annak ellenére, hogy 4 polgármester már február elején kérte, hogy nyissanak oltóközpontot, még mindig nem sikerült intézkedni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?