KÜLFÖLD

Nagyszabású műkincscsempész-hálózatot leplezett le az Interpol

A 103 országban indított nyomozás keretében 101 embert vettek őrizetbe és 19 ezer műtárgyat találtak meg – közölte szerdán a nemzetközi rendőri szervezet.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Egyebek mellett olyan numizmatikai tárgyakat, régészeti leleteket, porcelántárgyakat és régi fegyvereket foglaltak le a nyomozók, amelyek háború sújtotta országokban történt fosztogatásokkor tűntek el, vagy pedig régészeti ásatásokról és múzeumokból lopták el őket – olvasható a lyoni székhelyű szervezet közleményében. A csempészek által használt eszközöket, például fémdetektorokat is találtak a rendőrök. Az eredetileg Spanyolországban tavaly ősszel indított két párhuzamos akció nyomán lefoglalt tárgyak alapján háromszáz nyomozás indult.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Madridban találtak néhány nagyon ritka prekolumbián tárgyat, amelyekhez törvénytelenül jutottak hozzá a birtoklói, miután régészeti ásatásokat fosztottak ki Kolumbiában, egyebek mellett egy a Tumaco-La Tolita kultúrából származó aranymaszkot, amely a szakértők szerint egyedi darab.

Az argentin szövetségi rendőrség 2500 régi pénzérmét talált, amely az akció „legjelentősebb fogása volt ebben a kategóriában”.

Az afgán vámőrség 971 az afgán kulturális örökséghez tartozó tárgyat foglalt le a kabuli repülőtéren, amelyeket éppen Isztambulba próbáltak kicsempészni. A lefoglalt tárgyak 28 százalékát az interneten árulták.

„Az internetes törvénytelen árusítás ezen típusú bűncselekménynek az egyik legfőbb területe„ – hangsúlyozta Kunio Mikuriya, a Vám Világszervezet (World Customs Organization) főtitkára.

Catherine De Bolle-t, Europol ügyvezető igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy tévedés azt gondolni, hogy elegáns úriemberek glamour tevékenysége a műtárgycsempészet. Olyan bűncselekményekről van szó, amelyeket nemzetközi bűnszövetkezeteket rendelnek meg – mondta a rendőri vezető.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?