KÜLFÖLD

Nagy erőkkel kezdték el keresni Angela Merkel utódját

Angela Merkel tavaly bejelentette, hogy a mostani az utolsó ciklusa kancellárként, vagyis már jó ideje tudni lehet, hogy a 2021-es választásokra a pártjának új kancellárjelöltet kell keresnie.
  • Szerző: WM

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) nincs könnyű helyzetben, mert a párt népszerűsége folyamatosan csökken, míg a sokak által Merkel-utódnak tartott jelenlegi pártelnök, Annegret Kramp-Karrenbauer körül is kezd elfogyni a levegő. A belső politikai viszályoktól szenvedő, a tartományi választásokon a várakozásoknál rendre rosszabbul szereplő CDU-ban repkednek a nevek, hogy kivel lehetne esélyük két év múlva újra választást nyerni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Angela Merkel
Fotó: afp

Abban mindenki egyetért, hogy a 2021-ben már 16 éve hatalmon lévő Angela Merkelt nem lesz könnyű pótolni.

Annegret Kramp-Karrenbauer
Fotó: afp

A német sajtóban megjelent hírek szerint a CDU soraiban nincs is olyan politikus jelenleg, akit alkalmasnak tartanának erre, így egyes információk szerint elkezdtek nézelődni a testvérpártként számon tartott Keresztényszociális Unió (CSU) padsoraiban. A legkézenfekvőbb Markus Söder, a bajor párt elnöke lehetne. Természetesen Söderrel kapcsolatban is vannak kritikus hangok: sokak szerint a CDU-nak nem szabad kiengednie a hatalmat a kezéből. Mások azt vetik a bajor miniszterelnök szemére, hogy a népszerűsége megtartásának érdekében egyre zöldebb politikát folytat, míg a konzervatív keresztény értékeket háttérbe szorítja.

Markus Söder
Fotó: afp

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy Markus Söder korábban álommunkának nevezte Bajorország vezetését, lehetséges, hogy politikai ambíciói a tartományi kereten belül meg is állnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?