KÜLFÖLD

Nagy a baj! Svédországban találtak egy rasszista műtermet, már tüntetnek is ellene!

A kiállítóterem megbocsáthatatlan bűne az, hogy a fehér szó benne van nevében.

A Stockholmi Művészeti, Iparművészeti és Formatervezési Egyetem (Konstfack) kisebbségi hallgatókat tömörítő diákszervezete petíciót indított, és tüntetéseket szervezett a felsőoktatási intézmény „Fehér-tenger” nevű kiállítótermének névváltoztatása érdekében. A diákok szerint erre azért lenne szükség, mert a mostani megnevezés a „strukturális rasszizmus szimbóluma és a gyarmatosítás korát idézi”írja a svéd közrádió internetes kiadása.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A névváltoztatást követelő, magát antirasszistának tartó diákcsoport „Barna-szigetnek” nevezi magát, mint a „fehérség” antitézisét és a kisebbségi háttérrel rendelkező hallgatók metaforáját.

„A Fehér-tengert szimbólumként használjuk arra, hogy párbeszédet kezdeményezzünk a strukturális rasszizmusról és a gyarmatosításról. Fontos feltárni, hogy ezek a jelenségek hogyan hatnak az építészetre, milyen funkciókat töltenek be a helyiségekben. Természetesen párbeszéd folyik névváltoztatásról is – ez egy fontos dolog, de nem minden! Az akciónk a vendéglátásról, az építészetről és a kommunikációról is szól. És végre megkezdődik a vita arról, hogy milyen emberek is járnak ebbe a művészeti iskolába, és mi van akkor, ha valaki nem tartja helyesnek a diákok és tanárok többségének nézeteit

– mondta Cassandra Lorca Macchiavelli, a „Barna sziget” egyik vezéralakja a svéd közrádiónak adott interjújában.

Stockholmi Művészeti, Iparművészeti és Formatervezési Egyetem Fehér-tenger nevű kiállítóterme. (forrás: Konstfack)

A Stockholmi Művészeti, Iparművészeti és Formatervezési Egyetem egyébként egy 177 éves múltra visszatekintő felsőoktatási intézmény. A 1844-es megalakulása óta többször változtatta a nevét, a kézművesek vasárnapi rajziskolájától a kézművesiskolán át egészen a műszaki iskoláig.

A Fehér-tenger megnevezés egyébként még az előtt született, hogy az egyetem a XX. század közepén beköltözött volna a mostani épületébe. A szóban forgó teremnek üvegplafonja van, ami miatt meglehetősen világos napközben. Innen kapta a nevét.

Az puszta véletlen, hogy az Oroszország északnyugati partvidékén található Fehér-tenger pár száz kilométerre található csak Svédországtól.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?