KÜLFÖLD

Nagy a baj: környezeti katasztrófát okozhat a lángoló hadihajó

3,7 millió liter üzemanyag van az égő hadihajón.
  • Szerző: Ripost

Őrület: vasárnap óta próblják oltani a Bonhomme Richard helikopterhordozó hajót, mely a San Diegó-i flottatámaszponton gyulladt ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hatalmas a készültség: tengerészek százai küzdenek azért, hogy a lángokat távol tartsák a hajó olajtartályaitól, melyek 3,7 millió liter üzemanyagot tárolnak.

A parti őrség felbérelt egy olajtakarító csapatot arra az esetre, ha olaj ömlene a tengerbe. Egy tengeri mérföldes körzetben megtiltottak minden vízi és légiforgalmat. A parton is óvintézkedéseket rendeltek el: a San Diego fölé szálló maró füst miatt a hatóságok felszólították az 1,4 milliós nagyváros lakosságát, hogy maradjon otthonában, ha a füst szagát érzi.
A tűz vasárnap reggeli keletkezése óta legalább 59, az oltásban részt vevő embert, köztük 36 tengerészt és 23 civilt kellett ellátni a hőség okozta kimerülés, füstmérgezés és könnyebb sérülések miatt, de mostanra mindannyiukat elbocsátották a kórházból.
Philip Sobeck ellentengernagy azt mondta, hogy a tűzben összeomlott a hajótorony és a parancsnoki híd is végveszélyben van, s a tüzet csak két fedélzeti szint választja el a hajó üzemanyagtartályaitól.
Lawrence Brennan nyugállományú hajóparancsnok, a New York-i Fordham Egyetem nemzetközi tengerjogi professzora az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, ha a tűz miatt összeomlik a hajótest, és az üzemanyag a San Diegó-i öbölbe ömlik, akkor a hadiflotta egy nagyszabású, több milliárd dolláros kárt okozó környezeti szennyezés felelősévé válik.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?