KÜLFÖLD

Nagy a baj, bármelyik pillanatban kitörhet a háború!

A Koreai-félszigeten egyre feszültebbé válik a helyzet, elég egyetlen szikra, és elszabadulhat a pokol.
  • Szerző: KF

Észak- és Dél-Korea, valamint Kína és az Amerikai Egyesült Államok feszülten figyeli, ki fog először hibázni a régióban – és hogy mikor likvidálhatják Kim Dzsong Unt.

 

Az észak-koreai diktátor minden figyelmeztetésre fittyet hányva megállíthatatlanul folytatja rakétakísérleteit. A következő tesztelésre a várakozások szerint szombaton, április 15-én kerül sor – az ország ekkor ünnepli a mostani vezető nagyapja, az Észak-Koreát megalapító Kim Ir Szen 105. születésnapját. A centenáriumon pedig fellőttek egy rakétát…

Kína egy 25 ezer fős katonai egységet dobott át a határra – az elmúlt hetekben ezt megelőzően már közel 150 ezer katonát küldtek a térségbe. A haderő csak a parancsot várja, és lerohanja Észak-Koreát. A kormányhoz közeli lapok szerint Kína hasonló erővel fog válaszolni, mint amilyet az észak-koreai hadsereg alkalmaz.

 

Eközben az amerikai katonák Dél-Koreában várják feletteseik utasítását. Az amerikaiak többször is tartottak közös hadgyakorlatot a dél-koreai hadsereggel, de nem kizárt, hogy most élesben is meg kell mutatniuk, mit tudnak. Trump pedig nemrég bebizonyította, hogy hajlandó fegyveres erővel válaszolni: Szíriára 59 Tomahawk-rakétát lőtt ki a vegyi fegyver támadásra adott válaszként. Ráadásul meg nem erősített információk szerint Dél-Koreában állomásozik a híres tengerészgyalogos egység, a Seal Team 6 is – ez a csoport likvidálta Oszama Bin Ladent is.

Kim Dzsong Un természetesen tudatában van annak, mekkora a veszély, de a kiszámíthatatlan észak-koreai vezető eddig sem az alaposan átgondolt, kockázatmentes döntéseiről volt híres. A nemzeti ünnepükre készülve azonban elrendelte, hogy 600 ezernél is több embert azonnal evakuáljanak a fővárosból, Phenjanból. Az ott tartózkodó külföldi újságírók szerint semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, miért kell távozniuk, és még a telefonjaikat sem használhatják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?