KÜLFÖLD

Muszlim pártot alapítottak Svédországban

A következő helyhatósági és országos választásokra már tényezővé szeretne válni Svédország legfiatalabb politikai pártja.

A napokban Nüansz néven egy új muszlim pártot jegyeztek be Svédországban. A párt célja hogy minél több saját képviselőt juttassanak be az önkormányzatokba valamint az országgyűlésbe – íjra az SVT nevű svéd hírportál.

(reddit)

A pártot egy török állampolgár, Mikail Yüksel alapította, aki régóta jelen van a svéd politikában, és korábban is megpróbált már mandátumhoz jutni a liberális Centrum Párt színeiben. Mikail viszont elhagyni kényszerült korábbi pártját, mert összefüggésbe hozták az ultranacionalista, Szürke Farkasok nevű szélsőséges militáns szervezettel.

A Nüansz leglényegesebb irányvonala, hogy nem fogadják el, azokat a muszlimellenes tetteket, amiket az elmúlt években tapasztalnak Svédországban. A tízmilliós Svédországban közel kétmillió bevándorló élhet, és köztük elég sok a muszlim vallású, így nagy esély van arra, hogy a soron következő választásokon komoly eredményeket érhet el.

„A svédországi muszlimok naponta szenvednek el verbális és fizikai atrocitásokat a vallásuk miatt. Nem leplezni kell a problémát, hanem harcolni ellene. Mindemellett azért is harcolni foguk, hogy a szülők érvény szerezhessenek a joguknak, miszerint a saját vallásuk és értékeik szerint nevelhetik a gyerekeiket.” – fogalmazott Yüksel a párt alapító kongresszusán.

És ezeket olvastad már?