KÜLFÖLD

Most közölték: holtan találtak a rejtélyesen eltűnt sarkkutatókra

A férfi és a nő pénteken indult felfedezőútra a Spitzbergákon, ám nem értek vissza a megbeszélt időre, ezért keresni kezdték őket.
  • Szerző: Ripost

Holtan találtak a Spitzbergákon (Svalbard-szigetek) két lengyel sarkkutatót. A kutatók egy meredek hegyoldalon jártak szerencsétlenül Európa legészakibb földterületén, a Norvégiához tartozó jeges-tengeri szigetcsoporton.

A Lengyel Tudományos Akadémia Geofizikai Intézete által szervezett sarkvidéki expedíció két tagja - egy férfi és egy nő - pénteken felfedezőútra indult, ám mivel nem tértek vissza a meghatározott időre, vasárnap reggel a keresésükre indult a hornsundi lengyel kutatóállomás személyzete.

Az eltűnteket a hornsundi fjordoknál találták meg, egy nehezen megközelíthető lavinaveszélyes vidéken, a kutatóállomástól keletre fekvő Kamkrona-hegy lábánál. A svalbardi kormányzó, Kjerstin Askholt közleménye szerint több száz métert zuhanhattak a meredek hegyoldalon.

A kormányzói hivatal úgy tudja, hogy a lengyel kutatóállomáson egyszerre rendszerint 14 személy tartózkodik. A Verdens Gang című norvég lap szerint mindkét áldozat lengyel állampolgár - írja az MTI.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?