KÜLFÖLD

Mit kezdjen Európa a hazatérő terroristákkal?

Több ezren kapták azt a parancsot, hogy öljenek meg annyi európait, amennyit csak tudnak - és a problémára nincs közös megoldás.
  • Szerző: KF

Bár az utóbbi idők terrortámadásainak többségét olyan merénylők követték el, akik sosem jártak a Közel-Keleten, az EU-ban még mindig komoly gondot jelent az Iszlám Állam soraiból hazatérő dzsihádisták jelenléte. A terrorszervezethez az évek során nagyjából 27 ezer külföldi harcos csatlakozott – ebből 5-6 ezer európai.

 

Az európai harcosok 15-20 százaléka meghalt már, 30-35 százalékuk hazatért, míg közel felük még mindig a „kalifátus” területén tartózkodik

– mondja Gilles de Kerchove, az EU terrorelhárítási koordinátora. Szerinte a „távolmaradóktól” kevésbé kell félni, mert a többségük vagy marad, és a végsőkig küzd, vagy másik konfliktuszónában kamatoztatja képességeit. A gond a közel 1500 hazatérővel van.

 

Sokan ugyanis csak azért utaznak vissza, hogy az EU-ban hajtsanak végre terrortámadást. Az európai hatóságok elég jó arányban tudják kiszűrni őket már a reptereken is – amennyiben nem a migránsok közé vegyülve térnek vissza –, ilyenkor pedig hosszú átvilágítási folyamat következik, amit sok esetben őrizet követ.

Innentől kezdve azonban máshogy reagálnak a tagállamok: van, aki azonnal bebörtönzi a gyanús egyént, más szoros megfigyelés alatt, ámde szabadon tartja. Bizonyítékot nagyon nehéz találni arra, hogy az illető tényleg terrorista harcos, ők általában ápolónak hazudják magukat. Ha szabadon vannak, könnyen kicsusszanhatnak a hálóból – ha pedig börtönbe kerülnek, a rácsok mögött terjesztik a vérgőzös ideológiájukat…

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?