KÜLFÖLD

Mintha a föld nyelte volna el: felrobbantották a német atomerőművet -videó

Németország két jellegzetes atomerőmű hűtőtornyát irányított robbantással semmisítették meg.
  • Szerző: Ripost

A délnyugat németországi atomerőmű két hűtőtornyát csütörtökön a kora reggeli órákban irányítottan felrobbantották. A rombolást előzetesen nem jelentették be, hogy ne vonzzon oda tömegeket a világjárvány idején.

Előzetesen az üzemeltetője, az EnBW csupán annyit jelentett be, hogy Karlsuhe közelében lévő Philipssburgi gyár 150 méteres tornyát majd csütörtökön vagy pénteken fogják megsemmisíteni. Csütörtökön viszont már arról adott tájékoztatást a cég, hogy 6 óra után végrehajtották a robbantást – írja a New York Times.

Az óvintézkedések azért is voltak szükségszerűek, hiszen az efféle robbantások általában rengeteg kíváncsiskodott vonz és ezt mindenképp el szerették volna kerülni a járványügyi helyzetben.

A Philippsburg-üzem két reaktorát 2011-ben és 2019-ben állították le, kivonva őket a Németországi atomenergia termeléséből.

A tervek szerint a tornyok helyére transzformátor állomást fognak építeni, ami elősegíti a megújuló energiai forrásokra való átállást, és villamos energiát fog előállítani.

És ezeket olvastad már?