KÜLFÖLD

Mindennapossá váltak az utcai késelések Nyugat-Európában

Legutóbb a kelet-franciaországi Dieuze nevű településen lőttek le egy késes támadót. Pár nappal korábban Gentben és Londonban is történt hasonló eset. A francia hatóságok nem tartják kizártnak, hogy Dieuze-ben terrortámadás történt.
  • Szerző: WM

Bár a francia hatóságok nem közölték az elkövető pontos kilétét, a sajtóban megjelent információk szerint egy 19 éves katona volt az, aki egy csendőrre támadt a kelet-franciaországi teleülésen. Az ügyészség tájékoztatása szerint a megtámadott csendőr két lövéssel ártalmatlanította a tettest. A hatóságok nem tartják kizártnak, hogy terrortámadás történt a háromezer lakosú településen. Amint arról több lap is beszámolt, a helyi csendőrséget a támadás előtt nem sokkal felhívta egy ismeretlen hang, és közölte, hogy merényletre készülnek a helyi csendőrsök ellen. A telefonáló az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elkötelezett követőjeként mutatkozott be. A rendőrség még vizsgálja, hogy van-e összefüggés a két eset között, bár elég csekély a valószínűsége, hogy egymáshoz ennyire kapcsolható események a véletlen művei lennének.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egy francia csendőrségen történt a késelés.
Fotó: AFP

A tettes egyébként decemberben lépett be a seregbe. Őt könnyebb sérülés érte a karján, a közeli Metzben található kórházba szállították megfigyelésre.

Franciaországban 2015 óta megsokszorozódtak az iszlamista indíttatású merényletek. Az elmúlt öt évben 250-nél is több ember vesztette életét terrortámadások következtében. Dieuze település 70 kilométerre van Metztől, ahol alig egy hónapja egy szintén késes férfi Allahot dicsőítő kiabálással rátámadt rendőrök egy csoportjára. Őt is meglőtték, és megsebesítették. Január 3-án pedig Párizs egyik külvárosában történt hasonló eset. A támadó akkor egy embert megölt, kettőt megsebesített. Őt agyonlőtték.

Rendőrök lőtték le a londoni terroristát.
Fotó: Instagram

A hétfői dieuzei támadást megelőző napon egy terrorcselekményekért elítélt késes támadó sebesített meg két embert Londonban. Az elkövető, Sudesh Amman, akit a rendőrök agyonlőttek. A férfi alig egy hete szabadult a börtönből, a rá kirótt három év szabadságvesztés felének letöltése után. Alig egy órával a londoni merénylet után, Gentből érkezett hír, miszerint a belga város rendőrsége meglőtt egy színes bőrű nőt, miután az megkéselt két embert.

És ezeket olvastad már?