KÜLFÖLD

Mindenkit hülyének nézett a francia belügyminiszter, itt az igazság

Hatalmas politikai botrány kezd kialakulni Franciaországban azután, hogy négy embert halálra késeltek egy párizsi rendőrségen. A legfrissebb információk szerint ugyanis a francia belügyminiszter megpróbálta eltitkolni, hogy iszlamista indíttatású terrortámadás áll a merénylet hátterében.
  • Szerző: WM

A francia sajtó képviselői nem térnek magukhoz amiatt, hogy a saját országuk kormánya megpróbálta őket félrevezetni. Az ugyanis, hogy a rendőrségnek dolgozó Mickael Harpon a szélsőséges iszlamista nézetei miatt ölt meg négy embert a párizsi kapitányságon nem a kormány közlése miatt derült ki, hanem amiatt, hogy a nevük elhallgatását kérő rendőrök információkat szivárogtattak az újságíróknak. A francia kormány, élén a belügyminiszterrel tehát arra játszott, hogy eltitkolja a támadás valódi hátterét. Christophe Castaner ugyanis többször is arról beszélt, hogy bestiális gyilkosság történt, személyes konfliktus lehetett az indíték, és hogy korábban az elkövetővel semmilyen magatartásbeli probléma nem volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezzel szemben kiderült, hogy a hallássérült férfit többször is feljelentették szélsőséges nézetei miatt.

Fotó: AFP

A 2015-ös Charlie Hebdo nevű szatirikus lap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás után Mickael Harpon egyetértését fejezte ki, és éltette az elkövetőket. A bejelentéseket regisztrálták, de további intézkedések nem történtek. Szinte felfoghatatlan, hogy a férfi hogy maradhatott azon a rendőrségi részlegen, ahol az úgynevezett szélsőséges és veszélyes iszlamistákat figyelik meg. Ez a részleg tartotta megfigyelés alatt a Kouachi fivéreket is, akik a Charlie Hedbo szerkesztőség elleni merényletet elkövették.

Messerangriff eines aktenkundigen Täters in Paris: So haben Behörden versagt!https://t.co/yMtBUEzJ9a pic.twitter.com/5Pe4WYy4DY

Az agyonlőtt elkövető felesége is előzetes letartóztatásba került. Ugyanis a férfi a támadás reggelén sms-ben megírta nejének, hogy vett egy kerámiakést, amit a rendőrségen lévő fémdetektor nem fog jelezni. A marokkói származású muszlim nő erre csak annyit írt:

Csak Allah ítélkezhet feletted!

A hatóságok a férfi Facebook-oldalán találtak egy olyan korábbi bejegyzést is, amelyen egy imám arról beszél, hogy csak az számít az életben, hogy az iszlámért haljunk meg.

Korábban arról írtak a lapok, hogy Harpon másfél évvel ezelőtt tért át az iszlám vallásra. A szomszédok és egyéb tanúk azonban arról meséltek, hogy már jóval régebb óta állandó látogatója volt olyan mecseteknek, ahol kétes megítélésű, és sokszor erőszakra buzdító imámok szónokoltak.

És ezeket olvastad már?