KÜLFÖLD

Mindenki retteghet, nyakunkon az Iszlám Állam 2.0

Hamarosan újabb terrorhullám érheti el Európát - erre figyelmeztet az Interpol vezetője. Jürgen Stock úgy fogalmazott: nyakunkon az Iszlám Állam 2.0...
  • Szerző: WM

Jürgen Stock Párizsban tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, komoly veszélye van annak, hogy egy újabb terrorhullám érje el kontinensünket.

Több ország börtöneiben is raboskodnak olyan, az Iszlám Államhoz köthető terroristák, akiket csupán pár évre ítéltek. A gond ugyanis az volt sokszor, hogy konkrétumokat nem tudtak rábizonyítani a terroristákra 

- magyarázta a Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezetének vezetője.  Stock úgy látja, hogy ez a generáció hamarosan szabadulni fog a rácsok mögül, és az Iszlám Állam ezzel új erőre kap. A szakember szerint erre jó példa a strasbourgi karácsonyi vásáron elkövetett terrortámadás merénylője. Cherif Chekatt ugyanis az európai börtönökben eltöltött évek alatt radikalizálódott, és megölt négy embert. 

Stock szerint az sem kedvez a helyzetnek, hogy az Egyesült Államok a napokban kijelentette: kivonják csapataikat Szíriából. Donald Trump amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy legyőzték az Iszlám Államot, így a feladatukat teljesítették.

Sokan azonban arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai katonák eltűnésével a dzsihadista terrorszervezet újraalakulhat a Közel-Keleten.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres sütemény, ahogy a nagyi készíti
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?