KÜLFÖLD

„Mikrohullámú energiatámadás” történhetett a Fehér Ház közelében, nyomoz a titkosszolgálat

A bűnüldöző szövetségi ügynökségek és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kiemelten foglalkozik a rejtélyes esettel.

A Biden-adminsztráció tájékoztatása szerint az amerikai szövetségi ügynökségek és a titkosszolgálat közösen vizsgálja egy tavaly november elején történt incidens körülményeit, amikor vélhetően egy „irányított, pulzáló rádiófrekvenciás energiatámadás” következtében lett rosszul a Nemzetbiztonsági Tanács egyik tisztségviselője a Fehér Ház tőszomszédságában található parkban - írja a CNN.

Egy az ügyhöz közeli forrás azt mondta a CNN-nek, hogy a Pentagon egyelőre nem jutottak egyértelmű következtetésekre a támadásgyanús incidenssel kapcsolatban, viszont különösen riasztónak találják azt a tény, hogy ilyesmi egyáltalán előfordulhat az elnöki rezidencia közelében. Ennek megfelelően a Védelmi Minisztérium a hónap elején tájékoztatta az eset körülményeiről a képviselőket, a szenátorokat, a Fehér Házat és a Capitolium fegyveres szolgálatait.

Avril Haines, a Nemzeti Hírszerzés (DNI) igazgatója csütörtökön arról számolt be a szenátus előtt, hogy a nyomozás kiemelten fontos Antony Blinken külügyminiszter számára, aki már a hivatalba lépése utáni első napon minden adatot magához kért az ügyről.

Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat alatt álló tavaly novemberi incidenshez nagyon hasonló eseményekről számoltak be az amerikai diplomaták 2016 és 2018 között szerte a világban. Ebben az időben az Egyesült Államok havannai nagykövetségén több amerikai is szédülésre, fejfájásra, hányingerre, memóriavesztésre és fülcsengésre panaszkodott; látszólag megmagyarázhatatlan okokból. Később Kínában, a kantoni amerikai konzulátus több dolgozója, valamint az CIA fedett műveleteit irányító Marc Polymeropoulos a moszkvai hotelszobájában észlelt a havannaiakhoz hasonló tüneteket magán.

A történtekkel kapcsolatban rengeteg elmélet született, de az Amerikai Tudományos Akadémia egy tavaly decemberi jelentése végül megállapította a Havanna-szindrómának nevezett jelenségről, hogy azt vélhetően egy „irányított, pulzáló rádiófrekvenciás energiatámadás„ okozta. Mike Pompeo korábbi amerikai külügyminiszter a jelentésről azt mondta, hogy az amerikai kormány komoly erőforrásokat fordított a jelenség okainak feltárására.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?