KÜLFÖLD

Migránsszigetek kialakulásától rettegnek a görögök

Az elmúlt hetekben annyi migráns érkezett a különböző kisebb görög szigetekre, hogy százával szállítják őket az ország belsőbb, szárazföldi részeire. Athén azt kéri az Európai Uniótól, hogy erősítsék meg a törökökkel 2016-ban kötött megállapodást.
  • Szerző: WM

Folyamatosan érkeznek gumicsónakokkal az illegális bevándorlók Törökország felől a különböző kisebb görög szigetekre. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szerint csak augusztusban, vagyis egy hónap alatt 8103 illegális bevándorló érkezését számolták össze a hatóságok. A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy szombaton éjszaka pár óra leforgása alatt kilenc gumicsónakkal összesen több mint 450 migráns szállt partra Leszbosz és Számosz szigetén. Az ott kialakított befogadó táborok annyira túlterheltek, hogy a kormánynak százával kell a migránsokat Görögország belsőbb részeire szállítania. A szigeteken maradtak pedig sokszor az erőszaktól sem visszariadva követelik, hogy őket is vigyék a szárazföldre, szeretnének ugyanis mindannyian elindulni Nyugat-Európa felé.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: EPA

Az athéni kormány adatai szerint júliusban a határőrök 837 olyan migránst tartóztattak fel, akiknek az úti célja egyértelműen Németország lett volna.

A helyzet békés rendezése azonban továbbra is igen kérdéses. Recep Tayyip Erdogan a múlt héten többször is kijelentette, hogy az országukban tartózkodó 3,5 millió szíriai migráns ellátásában nemzetközi segítségre számítanak. Egymillió bevándorlót például visszavinnének Észak-Szíriába, ahol a törökök által felügyelt részen egy biztonsági zónát alakítanának ki, ahol a szíriaiak új életet kezdhetnének.

Fotó: Getty Images

„A teljes költséget azonban nem állhatja egyedül Törökország”

– jelentette ki Erdogan, aki szerint, ha nem érkezik időben segítség, akkor megnyitják határaikat, és több százezer, akár millió migráns is megindulhat Európa felé. Athénban arra kérik az Európai Unió vezetőit, hogy erősítsék meg a 2016-os megállapodásukat Törökországgal, aminek értelmében jelentős összegért cserébe a törökök feltartóztatják az illegális bevándorlókat. A görög kormány egyik magas rangú képviselője szerint szem előtt kell tartaniuk a saját népük érdekeit is. Manos Logothetis úgy fogalmazott:

„Lérosz szigetén a lakosság 20 százaléka gumicsónakos migráns, és ha egy kicsit nem figyelnek oda, akkor hamarosan ezekből a helyekből migránsszigetek lesznek.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?