KÜLFÖLD

Migránsrohamra készülnek a német autósiskoláknál

Az elmúlt években Németországba érkezett bevándorlók nagy többsége előbb vagy utóbb jogosítványhoz szeretne jutni. A német autósiskolák szövetségének vezetője szerint az elmúlt hónapokban rohamosan megnőtt a migráns érdeklődök száma.
  • Szerző: WM

Országszerte arról számolnak be a német autósiskolák, hogy a korábban megszokottnál jóval több migránst készítenek fel közúti vizsgára. A Közel-Keletről és Afrikából útnak induló migránsok legnagyobb arányban Németországban telepedtek le 2014 óta, az autósiskoláknál azonban még csak most kezdték észlelni ennek hatását. Rainer Zeltwanger, a német autósiskolák szövetségének elnöke úgy fogalmazott a Welt am Sonntag című napilapnak, hogy a bevándorlók azért is akarnak jogosítványhoz jutni, hogy növeljék esélyeiket a munkaerő piacon, és el tudjanak helyezkedni pizzafutárként vagy csomagkiszállítóként.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Oliver Krato / Getty Images

Zeltwanger szerint azonban egyre nehezebb szabad oktatót találni, ami nem csak amiatt van, mert egyre több migráns szeretne jogosítványhoz jutni, hanem azért is, mert egyre kevesebb oktató van a piacon. A Welt online kiadásának cikke alatt a legtöbb kommentelő azért háborog, mert szerintük a migránsok segélyekből vagy egyéb állami támogatásokból fizetik a vezetői engedélyük megszerzését.

Ez végső soron azt jelenti, hogy az adófizetőkkel fizetetteik meg a bevándorlók jogosítványát.

De olyan hozzászóló is akadt, aki amiatt értetlenkedik, hogy a legtöbb migráns nem is beszéli megfelelően a német nyelvet, akkor hogyan szerezhetnek vezetői engedélyt. Megint mások egy olyan statisztikát szeretnének látni, hogy milyen arányban oszlanak meg a férfi és a női migránsok a vizsgákon. Szerintük ugyanis a muszlimoknál a nőknek még az sem engedik meg a család férfi tagjai, hogy autót vezessenek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?