KÜLFÖLD

Migránslázadástól tartanak a görög kormány döntése miatt

Vészforgatókönyvet fogadott el a görög kormány az ország szigetein kialakult újbóli migrációs válság miatt. Ennek értelmében a görögök a szigeteiken lévő nagyobb befogadó központokat az év végéig lényegében kiürítenék.
  • Szerző: WM

Ezt az egyik Leszbosz szigeti menekülttáborban kitört, halálos kimenetelű tűz és zavargások után jelentette be sürgősséggel összehívott ülése után a görög kabinet. Az intézkedéseknek két lépcsőfoka van. Az első arról szól, hogy november közepéig a görög hatóságok 20 ezer bevándorlót szállítanának át a szigetekről a szárazföldre. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú politikus arról beszélt, hogy a migránsok kontinensen való elszállásolásához a hatóságoknak igénybe kell vennie több szálloda és apartman szolgáltatásait is. A másik határozat szerint pedig 2020 év végégi a görögök 10 ezer olyan migránst küldenének vissza Törökországba, akiknek semmi esélyünk sincsen menedékjogot kapni Európában.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez utóbbival azonban elég nagy fába vágta az athéni kormány a fejszéjét, mivel a Sziriza párt és az Alexisz Ciprasz vezette előző kormány négy és fél éve alatt összesen 1806 embert tudott visszaküldeni. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a migránsok között felkelés törhet ki, ha meg tudják, hogy tízezrével akarják őket visszaszállítani Törökországba. Arról nem is beszélve, hogy a görög kabinet úgy beszélt terveiről, hogy arról eddig a törökökkel nem egyeztetett, Recep Tayyip Erdogan török elnök beleegyezése nélkül pedig aligha fog sikerülni a migránsokat visszaszállítani.

Az Égei-tengeri szigetekre érkezett bevándorlók számának növekedése miatt Görögország az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött megállapodás óta a legsúlyosabb bevándorlási időszakát éli, 70 ezer bevándorlóval és menekülttel a területén

- közölte Leszboszon Lefterisz Oikunomu polgári védelmi miniszterhelyettes. A kormány által bejelentett intézkedések között van még a tengeri járőrözések erősítése, zárt befogadó központok építése a bevándorlók, illetve azok számára, akiknek a menekültügyi kérelmét elutasították, illetve a menekültügy átszervezése – áll a kormány közleményében.

És ezeket olvastad már?