KÜLFÖLD

Migránsháború zajlik éppen az egyik leggyönyörűbb francia városban

Több napja csecsen és észak-afrikai migránsok véres összecsapásai tartják rettegésben a franciaországi Dijon lakóit. A rendőrök hiába avatkoznak közbe, pár méterrel arrébb ott folytatják, ahol abbahagyták.
  • Szerző: RIPOST

A franca sajtó beszámolója szerint a városban valódi háborús állapotok alakultak ki. Legutóbb mintegy 150 migráns gyűlt össze Dijon belvárosában, ahol a csecsen és észak-afrikai bevándorlók kukákat, illetve autókat gyújtottak fel. A France3 nevű tévécsatorna stábja pedig arról számolt be, hogy a riport készítés során megtámadták őket. A hatóságok csak találgatják, hogy mi állhat a bandaháború hátterében, de a francia városban többen is arról beszélnek, hogy a csecsenek bosszúja. Pár nappal korábban ugyanis állítólag egy észak-afrikai drogdíler súlyosan bántalmazott egy 16 éves csecsen származású fiatalt. A kezdeti szóváltás odáig fajult, hogy legutóbb már baseball ütőkkel és vascsövekkel estek egymásnak a bevándorlók.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Autókat gyújtottak fel a városban.
Fotó: epa

A lakók egyébként arról számoltak be, hogy a belvárosban több lövés is eldördült. Ezt támasztja alá az is, hogy egy pizzéria tulajdonosát a hétvégén lőtt sebekkel szállították kórházba. Francois Rebsamen polgármester elfogadhatatlannak és példátlannak nevezte az utcai zavargásokat. A város vezetője azután szólalt meg a nyilvánosság elől, hogy telefonon beszélt Franciaország belügyminiszterével.

Háborús állapotok uralkodnak a városban.
Fotó: Philippe DESMAZES / AFP

A politikusok abban állapodtak meg, hogy a kormány rendőri erősítést küld Dijonba a rend fenntartásának érdekében. Rebsamennek különösen fontos, hogy minél hamarabb helyre álljon a rend, június végén ugyanis helyhatósági választásokat tartanak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?