KÜLFÖLD

Mi történhetett? Emmanuel Macronnak hirtelen elege lett a migránsokból

Bár Emmanuel Macron hivatali idejének több mint a fele hátra van még, úgy tűnik, hogy a következő választások érdekében pálfordulást hajt végre a francia elnök. A májusi európai választásokon vereséget szenvedő Macron szigorítani akar az eddigi enyhe bevándorlás politikáján.
  • Szerző: WM

Emmanuel Macron a héten a pártja képviselői előtt vázolta, hogy milyen politikát kíván folytatni a hivatali ideje második felében. Feltehetően a májusi Európai Parlamenti választásokon elszenvedett kijózanító vereség is hozzájárult ahhoz, hogy a francia elnök arra jutott, hogy szigorítania kell a migrációs politikáján. A francia államfő arról beszélt, hogy a prioritást továbbra is az ökológiai és nyugdíjreformmal kapcsolatos témák élvezik, de nem engedheti meg magának a kormánya, hogy ne álljon bele a migrációs problémák miatt előkerülő bevándorlási és biztonságpolitikai kérdésekbe.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Emmanuel Macron francia elnök

Európába évek óta nem érkezett olyan kevés migráns, mint tavaly, nálunk azonban ennek ellenére nőtt a menedékkérők száma

– mondta Macron a több mint kétszáz képviselő előtt. 2018-ban 123 ezer bevándorló nyújtott be menedékkérelmet a francia hatóságokhoz, ami közel 22 százalékos emelkedést jelentett az azt megelőző évhez képest. Ez már csak azért is sokkoló, mert két éve pedig 17 százalékos növekedés volt 2016-tal szemben.

Kimondatlanul is, de a francia elnök elsősorban az afgán bevándorlókat akarja megfékezni, akik tavaly a hatezer fős kérelmükkel a legtöbb kérelmet nyújtották be. Az afgánok menedékkérelmét ráadásul a francia hatóságok 80 százalékban pozitívan bírálják el. A parlamenti képviselőkkel folytatott találkozón egyetlen újságíró sem volt jelen, ám a Le Monde napilap több meg nem nevezett forrást idézett.

A francia lap arról is beszámolt, hogy még azon a napon a Macron-párt baloldali szárnyának 15 tagja nyilatkozatot tett közzé, amiben egyértelműen elhatárolódnak az elnöktől, és felszólították a migrációs probléma humánus megoldására, és figyelmeztették, hogy kerülje a témával kapcsolatos hisztériakeltést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?