KÜLFÖLD

Mi lesz, ha a legnagyobb migránstáborban is megjelenik a koronavírus?

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nem állami szervezet vezetője szerint a Leszbosz szigetén található Mória migránstábor egyes részein 1300 emberre jut egy vízcsap, szappan pedig egyáltalán nincs. A vírus terjedése nagyon súlyos következményekkel járhat.
  • Szerző: WM

A görög szigeteken lévő menekülttáborokban több mint 40 ezer migráns éli a mindennapjait. Ezek közül a legnagyobb és egyben legzsúfoltabb is a Leszbosz szigetén található Moria nevű tábor. Ott átlagosan 167 emberre jut egy WC, 240 emberre pedig egy zuhanyzó. De a tábornak van olyan része, ahol 1300 ember használ egy vízcsapot. Florian Westphal, az Orovosok Határok Nélkül nevű NGO egyik vezetője szerint szép, hogy a hatóságok azt állítják, hogy felkészültek a vírus megjelenésére, de a valóságban ez feltehetően nem így van. Szerinte a higiéniai hiányosságok miatt szinte elképzelhetetlen, hogy rövid időn belül ne üsse fel a járvány a fejét a táborban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Florian Westphal

Florian Westphal
Fotó: Lisa Ducret / Getty Images

Az emberek nem tudnak rendszeresen kezet mosni, és a kellő távolságot sem tudják egymástól tartani a túlzsúfoltság miatt

hangsúlyozta Westphal. A rendelkezésre álló információk szerint egyébként a határzár ellenére a tengeren továbbra is érkeznek a migránsok a szigetre, csak sokkal brutálisabb körülmények között. Leszboszon ugyanis a helyi lakók is nagyon ellenségesen lépnek fel az illegális bevándorlók ellen.

Szörnyű körülmények között élnek a tábor lakói.
Fotó: Guy Smallman / Getty images

Amint arról a is beszámolt korábban, Leszbosz szigetén már regisztráltak az orvosok koronavírusos beteget. Szakemberek már akkor felhívták a figyelmet, hogy csak idő kérdése, mikor jelenik meg a járvány a menekülttáboron belül.

És ezeket olvastad már?