KÜLFÖLD

Merkelnek ultimátumot adtak! Saját pártjának bizalma is megrendült

Kompromisszumot ajánlott Angela Merkel német kancellár belügyminiszterének, Horst Seehofernek a menekültügyi szabályozás körüli vitában. A belügyminiszter ezt nem fogadta el, sőt jelezte, hogy a héten megállapodásnak kell születnie.
  • Szerző: WM

Angela Merkel kancellár szerda késő este két és fél órán keresztül tárgyalt a belügyminiszterrel. Merkel azt javasolta, hogy Németország egy európai uniós szabályozás keretei között kössön kétoldalú megállapodásokat a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamokkal azoknak a menedékkérőknek a visszafogadásáról, akiknek menedékjogi eljárása már megkezdődött az adott tagállamban, de mégsem akarnak ott maradni, hanem továbbutaznak Németországba.

Horst Seehofer menekültügyi reformcsomagjában azonban az áll, hogy meg kell tagadni a belépést a máshol már regisztrált menedékkérőktől, az iratok nélkül érkezőktől és azoktól, akinek menedékjogi kérelmét már elutasították Németországban, mégis vissza akarnak térni. Angela Merkel ezt nem tartja megfelelő megoldásnak, szerinte egyoldalú, nemzeti szintű intézkedések helyett közös, európai uniós szintű megoldásra van szükség.  

Sajtóértesülések szerint Horst Seehofer egyelőre nem fogadta el a javaslatot, sőt egy szerdai nyilatkozatában kiemelte, hogy még a héten le kell zárni a vitát. Ezt több német lap is ultimátumnak tekinti, amely, ha nem teljesül, akkor az akár a jelenlegi koalíció végét is jelenthetné. Angela Merkel körül egyébként a saját pártján belül is fogy a levegő. A német Bild című napilap arról számol be, hogy csupán három CDU-s képviselő támogatja a kancellár elképzelését, a többiek vagy hallgatnak, vagy a belügyminiszter oldalára álltak.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezt a forralt bor receptet mindenki elkéri!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?