KÜLFÖLD

Merkel új szövetségeseket keres Trump ellenében

Németországban már nagyban folyik a választási kampány, ebből azonban most kis időre kiszáll a kancellár. Angela Merkel ugyanis Dél-Amerikába utazik, ahol fontos szövetségeseket kereshet.
  • Szerző: WM

A német kancellár négy nap alatt 30 ezer kilométert tesz meg. Az első állomás az argentin főváros, ahol a tervek szerint egy napot tölt el. Ezalatt találkozik az ország elnökével is, majd egy újabb 9 órás repülőutat követően Mexikóban landol. Angela Merkel már harmadszorra jár Mexikóban, a mostani látogatásnak azonban mégis nagyobb jelentősége lehet az előzőeknél. A kancellár asszony bajor sörsátorban tartott minapi beszédében ugyanis hangsúlyozta:

 Európa már nem számíthat másokra, saját kezébe kell vennie a kontinensének sorsát.

Bár nem mondta ki, egyértelmű volt mindenki számára, hogy az új amerikai elnök személyében nem talál szövetségesre. A mexikói elnök szintén nem ápol túl fényes kapcsolatot Donald Trumppal. A latin- amerikai ország vezetője az Egyesült Államokkal határos területre tervezett fal építését sérelmezi leginkább. A két országot tehát Trump politikai bírálata hozhatja össze.

Július elején Hamburgban tartják a következő G20-as csúcstalálkozót. Merkel feltehetően szövetséget próbál összekovácsolni Trump ellen, és e szövetség fontos tagja lehet Mexikó is.  

És ezeket olvastad már?