KÜLFÖLD

Menekültként érzik magukat a zsidók Németországban

A 2015-ös nagy migrációs válság óta elszaporodtak a zsidók elleni támadások Németországban. Különösen rossz a helyzet a fővárosban, ahol már menekültként érzik magukat a zsidó vallású emberek.
címkék:
  • Szerző: WM

A berlini Wilmersdorf kerület Chabad Lubawitsch nevű oktatási központjának zsinagógája közös imádságot szervezett annak érdekében, hogy mindenkit emlékeztessenek az elmúlt években, a berlini zsidóságot ért támadásokra. Az imádság közben a berlini Zsidó Közösség vezetője, Gideon Joffe megemlítette, hogy a Moses Mendelssohn nevű gimnáziumba az elmúlt évekbe rengeteg menekült diák érkezett. Ezek a tanulók azért íratták át magukat egy másik középiskolából a zsidó intézménybe, mert az előző suliban molesztálták, bántalmazták őket csak azért, mert zsidó családból származnak. Joffe hozzátette, hogy a német fővárosban még egyszer sem kellett azért iskolát váltania egy muszlim diáknak azért, mert muszlim.

 

A német Alkotmányvédelmi Hivatal a 2015-ös migrációs válság óta évről-évre egyre több olyan támadást regisztrál, amelynek a célpontjai zsidó emberek. Többedjére számoltak be német lapok olyan esetről, amikor migránsok csak azért támadtak rá járókelőkre, mert zsidó jelképeket hordtak magukon. Gideon Joffe szerint a német politika is felelős azért, amiért a zsidóság nem érzi magát biztonságban Németországban. A vallási vezető szerint kimondottan rossz jel, hogy a német kormány a Hezbollah és a Hamász nevű szervezetek nem számítanak terrorszervezetnek Németországban.

 

Berlin legolvasottabb hírportálján megjelent írás alján megkérdezték az embereket, hogy egyetértenek-e Joffe gondolataival. Lapzártánkkor a válaszadók 96 százaléka értett egyet a közösség vezetőjével.

címkék:
És ezeket olvastad már?