KÜLFÖLD

Mellbevágó: 2,5 órán át várakoztatták a kórházban a kismamát, elvesztette 8 hónapos kisbabáját

Ha időben orvoshoz kerül, megmenthették volna a babát.
  • Szerző: Ripost

Mindössze öt percre lakik a Birminghami Klinikától Fationa Nikolli, mégis két és fél órát kellett várnia, hogy ellátáshoz jusson. A kétgyermekes anyuka harmadik babájával volt várandós, amikor július 6-án délelőtt 10 körül úgy érezte, a baba nem mozog a pocakjában. Ezért sietett azonnal a kórházba, ám mire végül 12:30-kor orvosi ellátáshoz jutott, már csak sürgősségi császárt tudtak elvégezni rajta, babája halva született. A kicsi a korábbi vizsgálatok alapján teljesen egészséges volt – írta a Bors.

Fationa a tragédia előtti nap rutinvizsgálaton volt orvosánál, ahol mindent rendben talált a doktor. Az anyuka éppen koronavírusos volt, de ennek ellenére sem gondolta senki, hogy kórházba kellene fektetni. Amikor másnap nem érezte a kisbabáját a pocakjában, felhívta a kórházat, hogy mit tegyen, ott pedig természetesen azt mondták, hogy azonnal keresse fel az egészségügyi intézményt. Fationa oda is sietett, ám legnagyobb meglepetésére eztán két és fél órát váratták a kórház előtti parkolóban, mondván koronavírusosan csak egyágyas szobába fektethetik be, azt pedig keresniük kell.

Fationa azt nyilatkozta a sajtónak, hogy többször is jelezte, hogy vészhelyzet van, továbbra is csak azt a választ kapta, hogy várjon, amíg lesz külön szoba.

„Ha korábban ellátáshoz jutok, talán még ma is élhetne a babám. Mondtam, hogy nem érzem a kicsit, azonnal engedjenek be, ne hagyjanak a parkolóban” - mondta az asszony a Birmingham Live-nak.

Mikor végre az anyuka bejutott legalább az intézmény falain belülre, újabb húsz percet várakoztatták, mire végre megvizsgálta az orvos. Az anyuka állítja, a doktor úgy fogalmazott: ha előbb kap segítséget, megmenthető lett volna a baba. A kicsinek még a vizsgálatkor is volt szívhangja, de olyan gyengén és lassan vert a szíve, hogy az orvosok a sürgősségi császár mellett döntöttek.

„Az orvos azt mondta, hogy 30 perc múlva megcsinálja a császármetszés és azt is, hogy ha korábban bementem volna, megmenthetné a babámat, de már késő.”

Fationa babája végül halva született.

„Mondták, hogy nézzem meg a babámat, de nem akartam, képtelen voltam rá. Nem voltam erre felkészülve.”

Fationa két kicsi édesanyja, eddig minden várandóssága rendben lezajlott.

„Amikor előző nap a háziorvosomnál voltam, azt mondta, minden rendben, a baba egészséges, a szíve erősen ver. Nem értem, hogyan történhetett ez, egyetlen nap alatt” – fogalmazott az anyuka, akit a császármetszés után egy másik kórházba szállítottak, a koronavírus miatt ugyanis az ő vérében túl alacsony volt az oxigénszint.

A szülők boncolást kértek a kórháztól, hogy kiderüljön, mi okozta a kisbaba halálát, de az elmúlt három hónapban semmilyen hivatalos eredményt nem kaptak.

A kórház közleményében azt közölte, sajnálják az anyukát és ki fogják vizsgálni az esetet. Időközben pedig változtattak a kórházi protokollon, hogy a koronavírusos kismamák is azonnali ellátást tudjanak kapni és minden nő és magzat biztonságban legyen. Fationa mellé egy gyászbábát is kirendeltek, hogy valahogy fel tudja dolgozni a tragédiát.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?