KÜLFÖLD

Megválasztották, Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke

Bár a baloldal nem támogatta, a jobboldali többség a Fidesz szavazataival elég volt ahhoz, hogy Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust megválasszák az Európai Bizottság következő elnökének az EU Parlament strasbourgi plenáris ülésén.
  • Szerző: Ripost

Véget ért a szavazás, a hétgyermekes német családanyát, volt német védelmi minisztert megválasztotta az Európai Parlament.

Ezzel Európa "kormányának" először van női vezetője.

Mandátuma november 1-jén kezdődik és öt évig tart.

 

Szoros volt a szavazás végeredménye: a képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, és 22 tartózkodás mellett támogatták a jelölt bizottsági elnöki kinevezését. Egy szavazat érvénytelen volt.
   Ursula von der Leyennek a szavazáskor hivatalban lévő képviselők többségének - 50 százalék plusz egy fő - szavazatára volt szüksége.

A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak, vagyis hogy olyan vezetőket válasszanak az uniós intézmények élére, akik tisztelik a nemzeteket és ellenzik a bevándorlást

- mondta korábban Ursula von der Leyen jelöléséről  Orbán Viktor miniszterelnök.

    A kormányfő úgy fogalmazott, az elmúlt néhány évben Európa legtöbb nyavalyája abból fakadt, hogy bevándorláspárti vezetői voltak az uniónak.  Fontosnak nevezte, hogy a "szélsőségesen bevándorláspárti", baloldali Frans Timmermanst, "Soros György jelöltjét sikerült megtorpedózni", és a néppárti Manfred Weberből sem lehetett európai bizottsági elnök, mert tiszteletlenül beszélt több ország, köztük Magyarország polgárairól.

Orbán Viktor Ursula von der Leyenről úgy nyilatkozott:

önmagában az, hogy az állam- és kormányfők egy hétgyermekes német családanyát választottak meg, jól mutatja, hogy másfajta szelek fújnak majd Brüsszelben.

 A miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy "ne dobáljuk a kalapunkat azért még az égre", mert az elmúlt öt évben sok hiba történt Brüsszelben, ezeket ki kell javítani, például a terrorizmus, a közbiztonság, a migráció és a gazdaság területén.

"Az Európai Unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, az uniós szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani"

- mondta kedden délelőtt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?