Létrehozva: 2020.12.30.

Megtilthatják a kivételezést az oltással rendelkezőkkel Németországban

Törvénnyel tilthatják meg Németországban a kivételezést az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltással rendelkezőkkel – írta kedden a Die Welt című német lap.

A beszámoló szerint a szövetségi parlament (Bundestag) kormánypárti frakcióiban már mérlegelik is, hogy miként lehet jogszabállyal biztosítani a beoltottak és a védőoltással nem rendelkezők egyenlőségét.

Az állam tevékenységét ugyan megfelelően szabályozza a diszkrimináció tilalma, de az állami intézményrendszeren kívüli területeken nincs olyan szabályozás, amely megakadályozná az oltással nem rendelkezők hátrányos megkülönböztetését, és ezt a hiányosságot pótolni kell – nyilatkozott Volker Ullrich, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) egyik vezető jogalkotási szakpolitikusa. A szabályozás hiánya miatt hátrányos helyzetbe kerülhetnek az oltással nem rendelkezők a gazdaságban – tette hozzá Johannes Fechner, a CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) frakciójának szakpolitikusa.

Torino, 2020. december 27.
A koronavírus (COVID-19) elleni vakcina beadására készül egy egészségügyi dolgozó a torinói San Giovanni Bosco kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdõdik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. Az oltóanyag az elsõ EU-ban engedélyezett koronavírus elleni vakcina.
MTI/ANSA/EPA/Tino Romano
Fotó: mti/ansa/epa

Kiemelte: elfogadhatatlan és a társadalom megosztásához vezet, ha például légitársaságok csak oltással rendelkező utasok szállítását vállalják, vagy ha kitiltják az oltással nem rendelkezőket a vendéglőkből.

A diszkrimináció tilalma mellett foglalt állást a napokban több kormánytag is, köztük a CSU-s belügyminiszter, Horst Seehofer és az SPD-s igazságügyi miniszter, Christine Lambrecht.

A szövetségi orvosi kamara (Bundesärztekammer) elnöke, Klaus Reinhardt is elutasítja a megkülönböztetést. Nem lenne „fair” – méltányos – ha az oltás kiváltságokkal járna – mondta Klaus Reinhardt kedden a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak. Egyelőre nem is jut oltóanyag mindenkinek, aki szeretné beoltatni magát, ezért különjogok juttatása helyett inkább a gyártókapacitás bővítésére kell összpontosítani – tette hozzá.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint a vasárnap kezdődött oltási kampány első 48 órájában 41 962 embernek adták be a SARS-CoV-2 ellen a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcina első adagját.

A kormány adatai szerint a kampány első szakaszában, március végéig 11-12 millió adag oltóanyaghoz jut Németország. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb hatmillió ember – a 83 milliós ország lakosságának nagyjából hét százaléka – kaphatja meg a két adagból álló oltást a következő három hónapban.

Az RKI keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 12 892 SARS-CoV-2-fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez nagymértékű csökkenés az egy héttel korábbi 19 528-hoz képest, de főleg annak tulajdonítható, hogy az ünnepek miatt kevesebb tesztet végeznek és kevesebb laboratóriumban elemzik a mintákat. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 852 halálesetet regisztráltak. Az igazolt fertőzöttek száma így 1 664 726-ra, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 30 978-ra emelkedett Németországban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tom Cruise meglepő dolgot tett Victoria Beckham 50. születésnapi buliján

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

magyarnemzet.hu

A katonakorú ukrán férfiak nem kaphatnak külföldön diplomáciai szolgáltatást

life.hu

Victoria Beckham a férje hátán távozott a százmilliós szülinapi partijáról - Fotók

mandiner.hu

Nem túl meggyőzőek az eddigi tapasztalatok a négynapos munkahétről

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

travelo.hu

Újabb értelmetlen haláleset: Fényképezés közben lezuhant egy turista a vulkán széléről

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt

KÜLFÖLD

„Félek, hogy elfelejt, még csak 4 éves” - azt hitték, hogy csak gyomorégése van, most az életéért küzd az édesanya

KÜLFÖLD

Botrány, amit egy vásárló csinált a Lidl-ben: sokkot kapott egy édesanya

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: egymást átölelve halt meg az 5 és 8 éves testvérpár