KÜLFÖLD

„Megszűnhet a svéd jóléti modell a tömeges migráció miatt” – állítja egy szakértő

A migránsok sokkal több pénzt vesznek ki, mint amennyit befizetnek a svéd államkasszába. Ez pedig a jóléti modell végét is jelentheti.

Tommy Möller, a Stockholmi Egyetem politikatudományok szakának oktatója egy terjedelmes cikket publikált a Dagen Industri nevű svéd nyelvű internetes hírportálra arról, hogy a tömeges migráció milyen hatással lehet a svéd „demokratikus jóléti társadalomra”.

Tommy Möller (wikipedia)

„Bárki bármit mondhat, de azt senki sem tagadhatja le, hogy a társadalmunk jelentős változásokon ment keresztül a tömeges és kontrollálatlan migráció miatt. Ezeknek a demográfiai változásoknak pedig visszafordíthatatlan következményei lesznek a politikai életre is. Az egészségügyi ellátórendszer, az iskolákban tapasztalható integrációs problémák, az önkormányzatok megnövekedett ellátási költségei és nem utolsó sorban a bűncselekmények megnövekedett száma is probléma. Ha az újonnan érkezők integrációja nem sikerül jobban, mint az elmúlt években, akkor hosszútávon veszélybe kerülhet és darabokra hullhat a jóléti társadalmunk. Ennek a modellnek az egyik szükség előfeltételen az emberek közötti bizalom, ami az utóbbi években soha nem látott mélypontra került.”

- fogalmazott Tommy Möller a cikkben.

És ezeket olvastad már?