KÜLFÖLD

Megrázó fordulat: véres terrortámadás történt, sokan meghaltak

A támadó kivárta, amíg a lehető legnagyobb tömeg gyûlik össze.
  • Szerző: Ripost

Vádat emeltek Sayfullo Saipov ellen, aki kedden délután New York Manhattan negyedében teherautóval az Iszlám Állam nevében nyolc halálos áldozatot és több súlyos sebesültet követelő, gázolásos terrorakciót követett el.

A hét éve az Egyesült Államokban élő, üzbég származású 29 éves férfi ellen nyolc ember meggyilkolása és az Iszlám Állam terrorszervezet támogatása miatt emeltek vádat.

Joon Kim manhattani főügyész szerint az első vádpont miatt maximálisan kiszabható büntetés az életfogytig tartó börtön, míg a második vádpontért halálos ítélet is járhat.

A vádirat szerint Saipov a kórházban, ahol megműtötték - miután a merénylet elkövetésekor a rendőrök hasba lőtték - vallomást tett.  Elmondta, hogy azért választotta halloween napját, mert azt remélte, a lehető legtöbb ember lesz az utcán - írja az MTI. Két hónapig készült a merényletre, eredetileg azt tervezte, hogy a Brooklyn-hídon is és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékműve közelében kanyargó kerékpáros úton is belehajt a tömegbe.
   
Közben az FBI bejelentette: körözést adott ki egy másik üzbég férfi, Mukhammadzoir Kadirov ellen. A 32 éves férfit "a támadásban érintett személyként" akarják kihallgatni.

New Yorkban a támadás után több rendőrt küldtek az utcákra, különösen a forgalmas közlekedési csomópontokhoz.

És ezeket olvastad már?