KÜLFÖLD

Megosztó brüsszeli javaslat: jön a kötelező euró

2025-re eltûnhet a magyar forint - legalábbis uniós tisztviselők azt szeretnék elérni, hogy nyolc éven belül az EU minden tagállama átváltson a közösségi fizetőeszközre.
  • Szerző: KF

A 28 EU-tagállam közül jelenleg kilenc nem része az eurózónának, pedig a csatlakozási szerződésben erre ígéretet tettek. Az Egyesült Királyság épp távozik, de rajta kívül Dánia sem fog euróra váltani, mivel csatlakozásukkor ezt a szerződésben kötötték ki. A maradék hét tagállam viszont nem fog örülni a hírnek…

 

A Bizottság terveiről a német Frankfurter Allegemeine Zeitung szerzett tudomást. Magyarország, Lengyelország és Csehország várhatóan el fogja utasítani a felvetést, hiszen az állandó válsággal küzdő euró egyáltalán nem vonzó a „kívülállók” számára, és a közös fizetőeszköz a pénzügyi autonómia elvesztésével is járna.

Svédországban már 2003-ban tartottak egy népszavazást az ügyben – és akkor a lakosok többsége nemet mondott az euróra. A helyzet pedig azóta sem változott.

Horvátország, Románia és Bulgária nem zárkózik el az eurótól – az újonnan csatlakozó hármas gazdaság szintje azonban még messze elmarad attól, hogy csatlakozhassanak az eurózónához.

Az EU azt várja az euró-tagok kiterjesztésétől, hogy így egységes választ tudnak nyújtani az inflációra, államadósságokra és kamatokra, de egyre kevesebb tagállam hisz a közös fizetőeszköz jövőjében. A legtöbb európai gazdasági vezető arra számít, hogy az euró pár éven belül összeomlik

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?