KÜLFÖLD

Meglepő, melyik országból érkezett idén rengeteg migráns Európába

Szeptember végéig közel félmillió menedékkérő érkezett idén az Európai Unió országaiba. Ez 10 százalékkal több, mint amennyit tavaly ugyanennyi idő alatt regisztráltak a hatóságok. Érdekes módon, tömegesen érkeznek venezuelai menekültek Spanyolországba.
  • Szerző: WM

A szeptember 24-ig lezárt adatok szerint 487 ezer bevándorló nyújtott be menedékkérelmet a hatóságokhoz, ami 10 százalékkal több, mint a tavaly azonos időszakban rögzített adatok. Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) által közzétett jelentés szerint a legtöbben Szíriából, Afganisztánból, Venezuelából, Irakból, Pakisztánból, Kolumbiából és Törökországból érkeztek. A bevándorlók legfőbb európai célpontjai az előző évekkel megegyezően idén is Németország, Franciaország és Spanyolország volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Utóbbi esetében annyi változás történt, hogy nem az Afrikából érkező migránsok vannak a legtöbben, hanem a venezuelai polgárháború elől menekülők repülnek a legnagyobb számban Spanyolországba. Németországot viszont továbbra is a szíriai, iraki és török migránsok ostromolják.

A bevándorlástól leginkább sújtott országokban egyre többen követelik az Európai Unió egységes fellépését. A bevándorlás párti politikusok azt szeretnék, hogy a Földközi-tengeren kimentett migránsokat Európába taxiztatnák a nem állami szervezetek, majd az uniós tagállamok között szétosztanák őket. Ezzel szemben azonban továbbra is nagy az ellenállás, mivel ez egyértelműen ösztönözné az illegális bevándorlást. Kai Wegner, a német kormánykoalíció nagyobbik pártjának (CDU) berlini vezetője is másként látja:

Hosszútávon nem szabad engedni, hogy akár a szárazföldön vagy a tengeren illegális bevándorlás legyen.

Wegner szerint ideje a paradigmaváltásnak a migrációt illetően, és az ausztrál „No Way” elvet kellene követni. A német parlament képviselője szerint ez azt jelentené, hogy kivétel nélkül vissza kellene szállítani Afrikába minden olyan migránst, akit a Földközi-tengeren fognak el. A politikus szerint ez belátható időn belül nullára csökkentené a lélekvesztőkön Európába induló migránsok számát, és így végül egyetlen ember sem veszne a tengerbe.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?