KÜLFÖLD

Meglepő dolog derült ki a sétálásról

Megdöbbentő felfedezést tettek a kutatók: friss tanulmányuk szerint a lassabb gyaloglási tempó egyes betegségekre való hajlamról árulkodik!
  • Szerző: Ripost

A Massachusettsi Technológiai Intézet szakemberei szerint aki lassabban sétál, nagyobb eséllyel szenved majd keringési- vagy szívbetegségekben, esetleg demenciában. A szakértők szerint tehát a gyaloglási sebesség legalább olyan beszédes, mint a vérnyomás vagy a pulzus.

Az intézet szakemberei egy szenzort fejlesztettek ki, amely rádióhullámok segítségével vizsgálta a tesztalanyok lépéseinek hosszát és tempóját. A WiGait névre keresztelt eszköz akkora, mint egy kisebb méretű tévé, és az adatok kielemzésével együtt azt is előre tudja jelezni egy applikáción keresztül, ha betegség nyomait észleli. Az eszközt amerikai idősek otthonaiban tesztelték, és elég pontos méréseket végeztek vele, ráadásul sokkal kevésbé sugároznak, mint a mobiltelefonok, viszont rendkívül nagy területen, falakon keresztül is képesek érzékelni a célszemély mozgását.

Chen-Yu Hsu, a tanulmány vezető szerzője szerint a felfedezésük felgyorsíthatja az adott betegségek felismerését, és ezzel együtt a gyorsaság miatt a kezelések is jóval hatékonyabbá válhatnak. A csapat tervei szerint a WiGaitet rövidesen tömeggyártásra bocsátják, és megfizethető áron árulják majd.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?