KÜLFÖLD

Megint az úzvölgyi temetőbe masíroznak a román nacionalisták

Istennel előre a Román Nemzet Győzelméért! – ezekkel a szavakkal indul az a meghívó, amellyel október 25-re az úzvölgyi hősi temetőbe invitálja a románokat a Calea Neamului soviniszta egyesület.
  • Szerző: Ripost

A maszol.ro erdélyi magyar hírportál cikke szerint a rendezvényt a hadsereg napjára időzítették, amikor a meghívó szerint „a Győzedelmes Román Hadsereg felszabadította az utolsó talpalatnyi román földet is a horthysta uralom alól”.

A románok úgy tervezik, hogy október 25-én 150 fáklyával vonulnak be a sírkertbe. Június 6-án még 149 román katona nevét olvasták fel a legionárius elemekkel kevert ortodox vallási szertartás keretében, amellyel felavatták az illegálisan létrehozott román parcellát, a napokban azonban állítólag előkerültek a 150. világháborús román hős maradványai.

A feltételezhetően az első világháborúban elhunyt ismeretlen katona maradványaira állítólag szeptember 23-án bukkant rá a sírkerttől körülbelül egy kilométernyire egy Vasile Boboc nevű román férfi, akinek a fémkeresőzés a hobbija.

Boboc a magyar temető megrohamozóinak egyike

A közösségi oldalán fellelhető információkból kiderül, hogy a múltban már számos első és második világháborús ereklyét talált. De éppen ez a tény, illetve néhány más körülmény kérdőjelessé teszi, hogy a szeptember 23-i „felfedezés” valóban ott és akkor történt, amikor és ahol állítja.

Másfelől Vasile Boboc nehezen tekinthető objektívnak, ha az úzvölgyi temetőről van szó. A helyszínen készült felvételek tanúsága szerint részt vett a június 6-i „ostromban”, közösségi oldalán pedig a későbbiekben lelkesen agitált a román parcella létjogosultságát igazoló verzió mellett.

Nem utolsósorban pedig együtt dolgozik – villanyszerelőként – azzal a Laurentiu Amariutei-jal, aki június 6-án zászlót lengetve „meglovagolt” egy, az úzvölgyi temetőben elhelyezett keresztet.

A sírgyalázó Amariutei

Mint ismert, a román soviniszták idén tavasszal figyeltek fel a Hargita megyei Csíkszentmárton községhez tartozó elnéptelenedett településre, miután három magyar aktivista fekete nejlonnal letakarta a szomszédos Dormánfalva (Dărmăneşti) önkormányzata által illegálisan felállított emlékművet és kereszteket.

A több száz fős tömeg a bukaresti futballhuligánok segítségével megrohamozta a magyarok által élőlánccal védett temetőt, és legionárius elemekkel kevert ortodox vallási szertartás keretében felavatta a román parcellát.

Szeptember elején román nacionalisták egy csoportja ismét megemlékezést tartott az úzvölgyi temetőben. Az akció szervezője akkor is a Calea Neamului egyesület volt.

És ezeket olvastad már?