KÜLFÖLD

Meggyilkolt újságíró – Beperelte a szaúdi trónörököst Hasogdzsi menyasszonya

Beperelte Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst egy amerikai bíróságon a meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró menyasszonya, aki szerint a trónörökös rendelte el vőlegénye meggyilkolását.
  • Szerző: Ripost

A polgári pert a Demokrácia az Arab Világnak Most nevű amerikai szervezettel közösen indította. Ezt a szervezetet Hasogdzsi alapította, amikor az Egyesült Államokban élt, és a The Washington Postnak dolgozott. A keresetet a szaúdi trónörökösön kívül további 20 cinkostársával szemben nyújtották be – adta hírül az MTI.

Hasogdzsit 2018 októberében gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment be, hogy elintézze a szükséges papírmunkát, hogy összeházasodhasson török állampolgárságú menyasszonyával, Hatice Cengizzel. Török tisztségviselők szerint az újságírót egy szaúdi „halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc alacsonyabb rangú tisztségviselővel szemben emeltek vádat Hasogdzsi halálával kapcsolatban.

Amerikai hírszerzési tisztségviselők szerint valószínűleg a trónörökös rendelte el az újságíró meggyilkolását. Cengiz és sokan mások Mohamed bin Szalmán felelősségre vonására szólítottak fel az üggyel kapcsolatban. „Az amerikai polgári igazságszolgáltatásba vetem bizalmam, hogy hangot adjon annak, ami történt, és felelősségre vonja cselekedeteikért azokat, akik ezt tették” – fogalmazott Cengiz egy közleményben.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?