KÜLFÖLD

Megérkezett Európába, és fertőz az aleppói gonosz!

Súlyos betegség terjed a migránsválság következtében. A korábban csak leginkább a Közel-Keleten fertőző kór már átlépte a határokat.
  • Szerző: F. G.

Aleppói gonosz - ez a közkeletű neve a Szíriában évszázadok óta fertőző betegségnek, a cutaneous leishmaniasisnak, ami a szíriai polgárháború következtében viharsebesen kezdett terjedni az eredeti gócponttól távol levő területeken, és a migránsáradattal immár megérkezett Európába is.

A betegség az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint mintegy 350 millió embert veszélyeztet. A fertőzés bőrelváltozásokat, száj- és orrnyálkahártya-fekélyeket, és olykor végzetes kimenetelű szervi szóródásokat okozhat - írja a webbeteg.hu.

A bőr leishmaniasis parazitája a Zika-vírushoz és az Ebolához hasonlóan általában rovarcsípéssel jut be a véráramba, és ott kezdi el romboló hatását.

A betegség terjedéséről szóló tanulmányt a  múlt héten tette közzé a PLOS-nevű tudományos oldal.

Dr. Waleed Al-Salem, a Liverpool School of Tropical Medicine kutatója szerint drámaian rossz a helyzet.

"A betegség robbanásszerűen terjed nemcsak Szíriában, hanem Libanonban és Törökországban is, és a menekültekkel megérkezett Európába."

Senki sem ismeri pontosan az érintett személyek számát, mert a betegség lappangási ideje 2-6 hónap is lehet, így a látszólag egészségesnek tűnő menekültek is magukban hordozhatják a kórokozót.

A szíriai polgárháború kitörése előtt még megvoltak a fertőzés elleni küzdelem feltételei, ám a harcok szétzúzták a kórházrendszert, és ugrásszerűen nőtt a betegek száma.

A járvány megfékezésére a tudósok szerint akkor lesz remény, ha sikerül a betegséget még korai stádiumban felderíteni, a fertőzött embereket elkülöníteni. Mindenképpen képzett orvosokra és folyamatos járványügyi felügyeletre lenne szükség a menekülttáborokban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?