KÜLFÖLD

Megdöbbentő fejlemények a motorosokat szándékosan elütő ámokfutóról

A német közvélemény értetlenül áll azelőtt, hogy miként lehetett még Németországban az a 30 éves iraki migráns, akinek a menedékkérelmét 2017-ben elutasították. Sarmad A. a Berlint elkerülő autópályán hajtott végre iszlamista terrortámadást a hét elején.
  • Szerző: WM

A német fővárosi szenátusban többségben lévő szociáldemokraták képviselője, Andreas Geisel azt állítja, hogy jogállami okai vannak annak, hogy 2017-ben nem toloncolták ki az iraki migránst Németországból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Évek óta nem utasítunk ki az országból olyan embereket, akik polgárháborús országból érkeztek. Irak is ezek közé tartózik, vagyis nem számít biztonságos országnak

– nyilatkozta Geisel. A német Bild című napilap információi szerint az átmeneti tartózkodási engedélye az év végén járt volna le Sarmad A.-nak. Ráadásul a német hatóságok meglebegtették az elmúlt napokban, hogy nem lehet minden kétséget kizáróan állítani, hogy az iszlamista merénylő valóban iraki származású. A fiatal férfi Finnországon keresztül 2016-ban érkezett Németországba, hivatalos iratok azonban nem voltak nála.

Közvetlenül a merénylet előtt posztolta ezt a képet az elkövető. Ezzel az autóval vadászott a motorosokra később.
Fotó: facebook

Így mind az életkorára és származására vonatkozó adatokat a német hatóságok bemondásra hitték el.

A közösségi oldalakra egy motoros képet is feltöltött. Vajon ezzel akart üzenni?
Fotó: facebook

A berlini ügyészség közölte, hogy három rendbeli gyilkossági kísérlettel gyanúsítják a migránst, aki a rendőrségi kihallgatásán elismerte, hogy vallásos-iszlamista indíttatásból követte el a merényletet. A hatóságok nem találtak arra vonatkozó információt, hogy az illegális bevándorló tagja lett volna egy terrorszervezetnek, de azt tudni lehet, hogy a gyanúsított tavaly négy hónapig együtt lakott egy terrorcselekmény elkövetésére hajlandónak tartott, regisztrált közveszélyes iszlamistával egy menedékkérőket befogadó otthonban. Mint az közismert, a 30 éves Sarmad A. kedd este hajtott fel az autópályára egy autóval, és szándékosa ütött el motorosokat. Az ütközésekben összesen hatan sérültek meg, hárman életveszélyesen. Az utolsó ütközést követően az autó működésképtelenné vált, ekkor a férfi kiszállt a belőle, és a kocsi tetejére helyezett egy fémládát, és azt állította, hogy robbanószerkezet van benne.

A harmadik ütközés után működésképtelen lett az autója.
Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Allah akbar! Aki közelebb mer jönni, az meghal

– ordibálta. A kiérkező egyenruhások ártalmatlanították az elkövetőt, a tűzszerészek pedig megállapították, hogy sem a bőröndben, sem a kocsiban nincs robbanóanyag.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?