KÜLFÖLD

Megakadályozhatták volna a manchesteri robbantást

Még a merénylő édesanyja is jelezte, hogy Salman Abedi veszélyes alak, aki gyilkolni is hajlandó - mégsem tartóztatta fel őt senki sem.
  • Szerző: KF

A brit titkosszolgálat, az MI5 vizsgálatot indít az ügyben, hogy hogyan kellett volna kezelni a manchesteri merénylőről, Salman Abediről érkező figyelmeztetéseket a 22 éves terrorista szélsőséges nézeteiről és veszélyes fellépéséről ugyanis legalább 3 alkalommal értesítették a hatóságokat. Abedi mégis szabadon járhatott-kelhetett, minden nehézség nélkül megvásárolhatta bombája hozzávalóit.

 

Az MI5 utólagos vizsgálatában azt fogja elemezni, hogyan maradhatott a figyelmeztetések ellenére Abedi észrevétlen, az erről készült jelentést pedig a miniszterek mellett a titkosszolgálat munkáját felügyelő személyek is megkapják. Egy whitehall-i tisztviselő szerint a fiatal merénylő korábban rendszeresen a vizsgálatok középpontjában állt, több hatóság is megfigyelte őt.

A líbiai menekültházaspár Manchesterben született fia soha nem titkolta nézeteit, többször is elkísérte apját Líbiába, ahol vele együtt harcolt a Kadhafi-kormány ellen. Manchesterben pedig egy radikális sejtet hozott létre testvéreivel és barátaival. A városi rendőrség május 18-án adott ki egy lakossági felhívást, mely szerint Abedi mozgásáról kért tájékoztatást – a férfi ekkor tért haza külföldről.

 

Abedi május 22-én Ariana Grande koncertjének végén öngyilkos merényletet követett el – a támadásban 22 ember halt meg, köztük hét gyerek.

A merénylet óta a manchesteri rendőrség komoly razziába kezdett, összesen 16 embert tartóztattak le eddig – bár egy nőt és egy 16 éves fiút elengedtek már. A hatóság emellett több ember ellen is elfogatóparancsot adott ki. A támadás másnapján Theresa May a lehető legmagasabbra emelte a terrorfenyegetettség szintjét, a hétvégére azonban a miniszterelnök ezt mérsékelte.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?