KÜLFÖLD

Még karácsony előtt elérheti az újabb menekültáradat a magyar határt

Recep Tayyip Erdogan az ankarai államfői palotában reagált arra, hogy az Európai Unió elítélte a kurdok elleni török offenzívát. A török elnök megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint készek megnyitni a kapuikat a migránsok előtt Európa felé. A magyar miniszterelnök szerint ez katasztrofális következményekkel járna.
  • Szerző: WM

A szíriai polgárháború kezdete óta Törökországba több mint hárommillió migráns menekült. A török államnak ez hatalmas kihívást és kiadást jelent évek óta. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban úgy fogalmazott, hogy azért indít katonai offenzívát Észak-Szíriában, hogy a Törökország szomszédságában fekvő területen egy olyan biztonsági zónát alakíthassanak ki, ahova legalább egymillió migránst biztonságban vissza lehet telepíteni. Ehhez azonban Ankarának nemzetközi segítségre van szüksége mind elméleti, mind pedig anyagi téren. Az Európai Parlament (EP) képviselői azonban a minapi plenáris ülésen elítélték a törökök katonai akcióját, felszólították Ankarát, hogy vonják ki csapataikat Észak-Szíriából, sőt még nemzetközi szankciókat is sürgettek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Recep Tayyip Erdogan török elnök
Fotó: gettyimages

Még karácsony előtt jöhet az újabb menekülthullám

A török elnök az EP határozata kapcsán úgy reagált, hogy Európa képmutató. Szerinte ugyanis azt elfelejtik az emberek, hogy a második világháborúban 50 millió ember halt meg az európai országok viszályai miatt. Majd hozzátette, hogy Európa bepánikol, ha a kapuk megnyitásáról beszél:

Amikor azt mondom, hogy megnyitjuk a kapukat, bepánikolnak. Ne pánikoljatok! Amikor eljön az ideje, megnyílnak a kapuk. Gyerünk, nézzük meg, tartsatok el ti is százezreket. Pénzetek van, erősek vagytok… Itt 4 millió (menekült) van. Eltökéltek vagyunk...”

A magyar határnál 2015-ben migránsok ezrei torlódtak fel.
Fotó: afp

Szakértők szerint a török kormány rövid időn belül megoldást akar. Ha nem kapnak megfelelő segítséget, akkor akár már novemberben Európára ereszthetnek több százezer migránst, akik így már tömegesen karácsony előtt a horvát vagy a magyar határt is elérhetik. A téli időjárás pedig arra késztetheti az illegális bevándorlókat, hogy akár erőszakkal is eljuthassanak a céljukig, ami az esetek többségében Németország.

Orbán Viktor: Röszkéből egy is elég volt

A magyar miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélt a kialakult veszélyhelyzetről:

Annyi történt, hogy a NATO legnagyobb tagállama, az USA egy területről kivonta a csapatait, majd a második legnagyobb NATO-tagállam (Törökország) oda bevonult. Ezt követően az USA és Törökország megállapodott. Emiatt nekünk itt több külpolitikai tennivalónk nincs...

Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli adásának vendége volt.
Fotó: mti

– mondta Orbán Viktor, majd hozzátette:

A migránsok Törökországból vagy Szíria, vagy Európa felé mehetnek: ahhoz, hogy Szíria felé, vagyis hazafelé induljanak, katonailag stabilizálni kell az ottani területeket, ha jól értem, ez történt most, létrehoztak egy biztonsági zónát.

A magyar kormányfő hangsúlyozta:

Ha a törökök az Európa felé néző kaput nyitják ki, akkor százezerszám fognak érkezni migránsok Görögországba, majd a Balkánra, onnan pedig vagy a magyar, vagy a horvát határhoz. Az az elemi magyar érdek, hogy ez ne következzen be, Röszkéből egy is elég volt!