KÜLFÖLD

Méltó helyre kerülhetnek Mátyás király azonosított földi maradványai

Összesen 900 ember, köztük 15 magyar király maradványai fekszenek Székesfehérváron a Szűz Mária-bazilika alatt, a Nemzeti Emlékhelyen. Ezek között lehet Mátyás király koponyája és jó néhány csontja is.
  • Szerző: Ripost

Összesen 900 ember, köztük 15 magyar király maradványai fekszenek Székesfehérváron a Szűz Mária-bazilika alatt, a Nemzeti Emlékhelyen. Idén februárban újra, immár harmadszor is felnyitották a sírt, és a „legesélyesebb” helyszínekről jó néhány csontot, koponyát kiválogattak közülük – ezek között lehet Mátyás király koponyája és jó néhány csontja is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A Magyarságkutató Intézet új kutatásaival most nagy esély van arra, hogy Mátyás király csontjait azonosítsák. Akkor össze lehet rakni a csontvázat, és a megfelelő körülmények között, a tiszteletet megadva el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart. És egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet” – magyarázta a kutatások célját Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Mátyás király

Fotó: Bárdossy László/Magyarságkutató Intézet

Az apa, Hunyadi János csontjai eltűntek

Mátyás király „felmenő ágán” sajnos nem lehet mintát venni, mivel Hunyadi János csontjai nincsenek meg. A „törökverő” alig három héttel a legendás a nándorfehérvári diadal után, 1456-ban pestisben halt meg, és Gyulafehérváron, a Szent Mihály-székesegyházban temették el. Síremléke ma is ott áll, de eredeti szarkofágját a török dúlás idején összetörték, és csontjai eltűntek.

Megvan a biztos pont: Mátyás fia és unokája csontjai!

Szerencsére van egy biztos pontunk: Mátyás fia és unokája, vagyis Corvin János és Kristóf sírja érintetlen volt Horvátországban. A lepoglavai sírban dokumentáltan Mátyás király fia és unokája fekszik, és a török hódítás nem jutott el idáig, nem dúlták fel a sírt. A Hunyadi/Corvin családtagok külön kriptába vannak itt eltemetve, ugyanis a kolostort Hunyadi János saját költségen építette fel és a templom is ekkor épült, így kiemelt, külön sírhelyet kapott az adományozó családja.

Mátyás király

Fotó: Bárdossy László/Magyarságkutató Intézet

„Idén januárban mintát vehettünk Mátyás király természetes fiának és unokájának, Corvin Jánosnak és Corvin Kristófnak a csontvázából Horvátországban, a lepoglavai pálos kolostorban a horvátországi katolikus egyház és a kulturális minisztérium jóvoltából” – mondta a 7-nek dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója. Kásler Miklós miniszter személyesen utazott a horvátországi Lepoglavába a mintavételre. A kutatók is meglepődtek, amikor csak egy kis méretű koporsót találtak. A két oldalán két felirat volt: Joannes Corvinus és Cristoforus Corvinus.

A mintákból sikeresen kinyerték a DNS-t és februárban meghatározták az egyénekre jellemző Y-STR DNS profilt. A két mintából vett DNS-profil megegyezik, ami bizonyítja: itt tényleg apát és fiát temették el. Így biztosan kijelenthető: a horvátországi sírban Mátyás király fia és unokája fekszik. Most folyik a Hunyadiakra jellemző génszakasz meghatározása, de ehhez kellenek összehasonlításul a fehérvári királysírokban lévő csontok!

Jeles királyaink, közötük Szent István, Könyves Kálmán, Károly Róbert, Nagy Lajos és Hunyadi Mátyás csontjait is rejtõ osszárium, a keresztes kõlappal lefedett díszsír-csontkamra a Középkori Romkertben, a Nemzeti Emlékhelyen.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Február közepén megnyitották a székesfehérvári osszáriumot és felszínre hozták az első csontládákat. Ha te is kíváncsi vagy arra, hogyan dolgoznak az archeogenetikusok, hogyan működik a DNS-technika és mekkora esély van arra, hogy Mátyás király csontjait azonosítsák, akkor a részletekért keresd a 7-et az újságárusoknál.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?