KÜLFÖLD

Matteo Salvini pártja olyan népszerű, mint az egész kormánykoalíció

Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter pártja továbbra is a legnépszerűbb politikai formáció Olaszországban. A bevándorlást élesen elutasító Salvini vezette Ligának egyedül van annyi szavazója, mint a jelenleg baloldali politikát folytató kormánykoalíciónak.
  • Szerző: WM

A tekintélyes Il Giornale nevű olasz lap is beszámolt arról a friss felmérésről, amelyet az Swg nevű közvélemény-kutató cég készített. A kiértékelt eredmények szerint a Matteo Salvini vezette Liga nevű párt jelenleg a voksok 34 százalékát szerezné meg egy most vasárnap tartandó parlamenti választáson. Ezzel a Liga lenne a legtöbb képviselőt adó párt a római parlamentben, és csupán fél százalékkal maradna el a jelenlegi Öt Csillag Mozgalom és Demokrata Párt szövetségéből létrejött kormánykoalíció népszerűségétől. Az Swg a jelentésében arra is kitért, hogy ha a Liga, a Berlsuconi féle Forza Italia és az Olasz Testvérek nevű párt összeállna, akkor 49,9 százalékot érnének el együtt, ami a többségi kormányzás határát súrolja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Matteo Salvini népszerűsége töretlen
Fotó: Antonio Masiello / Getty Images

Matteo Salvini pártjának népszerűsége hónapok óta töretlen, annak ellenére is, hogy a legutóbbi választáson elvesztették a kormányzó szerepüket. Szakértők szerint azonban azért is állnak egyre többen a jobboldali párt mellé, mert Salvini belügyminiszterként és miniszterelnök-helyettesként megmutatta, hogy az Afrika felől érkező illegális bevándorlás megállítható. Ennek ellenére a jelenleg kormányon lévő pártok ismét engedélyt adtak a nem állami szervezetek hajóinak, hogy migránsokkal a fedélzetükön kényük-kedvük szerint kiköthessenek Olaszország kikötőiben.

Amióta tehát Salvini nem tagja a római kormánynak, az országba érkező migránsok száma ismét erőteljes növekedést mutat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?