KÜLFÖLD

Már januárban összeomolhat a baloldali olasz kormány

Olasz politikai szakértők szerint a jelenlegi baloldali politikát folytató kormánykoalíciónak olyan kihívásokkal kell szembenéznie az újév elején, amibe könnyen bele is bukhatnak.
címkék:
  • Szerző: WM

Az Il Giornale nevű tekintélyes olasz lap arról cikkezik, hogy az egyébként is feszültségekkel terhelt szövetség januárban összeomolhat. Szakértők úgy látják, hogy az első jelentős kihívással akkor találják majd szemben magukat a felek, amikor meg kell nevezniük a nemrégen lemondott oktatási miniszter utódját. Az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt vezetőinek azonban egy közelgő népszavazás miatt is fájhat a feje. A kormány ugyanis szeretné, ha a római székhelyű parlamentben csökkentenék a képviselők létszámát, a legnagyobb ellenzéki erő, a Matteo Salvini vezette Liga azonban ezt élesen ellenzi. A kabinet attól fél, hogy egy esetleges bukást úgy fogja kommunikálni az ellenzék, mintha a népszavazás magáról a kormány megítéléséről szólt volna.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Matteo Salvini

És feltehetően a migrációs politika terén is számítani lehet összetűzésekre. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy megváltoztatja a Salvini volt belügyminiszter irányításával elfogadott migrációs biztonsági csomagokat. A bevándorlásellenes Salvininek tárcavezetőként sikerült két olyan törvénycsomagot elfogadtatnia a parlamentben, amelyek a többi között szigorú büntetésekkel sújtják az Olaszországba engedély nélkül migránsokat szállító civil hajókat, illetve kapitányaikat. Salvini élesen bírálta a miniszterelnök bejelentését. Mint rámutatott, 2019-ben 11 439 migráns érkezett Olaszországba, ebből 6304 Conte második kormányának szeptember eleji hivatalba lépése óta. Leszögezte: vitathatatlan, hogy a délolasz partokra érkező menedékkérők száma növekedett.

A koalícióban egyébként azóta éleződtek ki a viták, amióta sorra bukják el a helyhatósági választásokat Matteo Salvini pártjával szemben. Az egyik legnagyobb érvágást az jelentette, hogy a történelmileg baloldalinak számító Umbria nevű tartományban is kikapott a Demokrata Párt jelöltje.

címkék:
És ezeket olvastad már?