KÜLFÖLD

Már a szomszédban vannak az Iszlám Állam zsoldosai

Ez egyáltalán nem túlzás. Ráadásul most nem is a 200 kilométerre lévő Boszniáról van szó, amelynek hegyei között mûködnek azok a táborok, amelyekben az ISIS szelektálja a hozzá csatlakozni kívánó radikális európai fiatalokat.
  • Szerző: SZM

A nyugati sajtó előbb arról írt, hogy az Iszlám Állam által kiképzett fegyveresek “egy európai állam” hadseregében harcolnak. Mára már tényként kezelhetjük, hogy az Irakban és Szíriában kiképzett csecsen önkéntesekről van szó, akik az ukrán hadsereg oldalán fognak/?/ harcolni Donbassban és Luhanszkban.

Az ukrán vezetés eleinte megpróbált elhatárolódni a csecsenektől, de miután a csecsen dandár parancsnoka, Muslim Cheberloevsky még az ukrán állami televíziónak is interjút adott, a titkolózásnak már nem volt értelme. 

Ezek a csecsen csoportok egyben a csecsen elnök, Ramzan Kadirov ellenfelei is, aki Oroszország szövetségese, ezért Kadirov elnököt a nyugati média sem kedveli.

A csecsen önkéntesekből álló Sheikh Mansur zászlóalj azonban az oroszok számára sem ismeretlen, hiszen az orosz titkosszolgálat, az FSZB az alakulat egyik tagját elfogta Oroszországban. Az illetőről pedig kiderült, hogy korábban az Iszlám Állam oldalán harcolt Szíriában.

Ezek a csecsenek tehát annak az ukrán hadseregnek az oldalán harcolnak, amely jövőre 250 millió dollár katonai támogatást fog kapni az Egyesült Államoktól. Attól az Egyesült Államoktól, mely korábban létrehozta az Iszlám Államot. Amelynek táboraiban a csecseneket is kiképezték. Nem tudjuk, de jogos a kérdés: lehet, hogy ezek a csecsenek nem is annyira önkéntesek?

Forrás: Orientalista

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?